Close

A Tisza közel a legnagyobb vízálláshoz

Harminc centiméterre közelítette meg a Tiszán vonuló árhullám az eddig mért legnagyobb vízállást Vásárosnaménynál. A folyó vasárnap reggel 904 centiméterrel tetőzött a beregi kisvárosnál.
 

A Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán a hideg időjárás hatására gyors apadás indult meg, a Magosliget és Tiszakóród közötti bal parti gátaknál már a készültség is megszűnhetett – mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Hozzátette: a 2001-es árvíz idején mért maximumhoz, a 934 centiméterhez közeli nagy víztömeg Lónya és Záhony irányába tart, s a gátaknál továbbra is harmadfokú a készültség.
Az árvízvédelmi osztag a Vásárosnamény alatti folyószakaszon is fokozott figyelemmel követi az ár vonulását. Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a vásárosnaményi 904 centiméteres tetőzési színt az eddig mért negyedik legnagyobb vízállás volt. Előtte, Tivadarnál pedig a harmadik legnagyobb vízszinttel tetőzött a folyó, 890 centiméteren.
Az igazgató kiemelte: Vásárosnamény alatt még igen jelentős áradás várható, mivel a Tisza a beregi kisváros közelében fogadja be a torkolló, szintén harmadfokú készenlétet indokoló magasságon áradó Szamos és Kraszna vízét. A lejjebb betorkolló Túron pedig másodfokú szintet ért el az árhullám. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 186 kilométeres gátrészen harmadfokú, 275 kilométeren pedig másodfokú az árvízvédelmi készültség a töltések mentén. A belvíz miatt árad a Lónyay-főcsatorna is, amelynél ugyancsak másodfokú a védelmi készenlét.
Bodnár Gáspár szólt arról is, hogy egyre több árvízi jelenség ellen kell beavatkozni a védekezésben résztvevőknek. Ideiglenes védművek építésével erősítik a töltésrészeket, valamint segítik az önkormányzati feladatok ellátását is. Így elvégezték a kismadai nyári gát magasítását, fóliaterítéses hullámverés elleni védelmét. Aranyosapáti és Kisvarsány települések úgynevezett ófalui részein pedig több száz lakos ingatlanjának védelmében tettek óvintézkedéseket, az árvízvédelmi osztag tagjainak közreműködésével.
MTI nyomán
gondola

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top