Close

„A forrást nem szabad kiszolgáltatni a költségvetésnek”

Az elképzelések szerint a nemzeti összjövedelem meghatározott részével támogatnák a nemzeti értékek védelmére és megőrzésére létrehozott hungarikum alapot – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke a témában tartott nyírbogáti fórumot megelőzően pénteken.

 

A Parlament hungarikum munkacsoportjának vezetője szerint Magyarország nemzeti kincseinek gondozásával és életben tartásával, valamint védelmével külön foglalkozó törvénytervezet elfogadása előtt még számos egyeztetésre van szükség.

A hungarikumok összegyűjtésére 1998-ban indult az első kezdeményezés, melynek keretében az élelmiszerek értékfelmérését végezték el – emlékeztetett Lezsák Sándor. Tíz esztendővel később fogadta el a parlament azt az országgyűlési határozatot, amely egy Kárpát-medencei értékleltár elkészítésére vonatkozott.
A törvénytervezetről szólva elmondta: a piramisszerűen felépülő rendszerben kiemelt szerepet kap a helyi örökség, melyben akár egyéni emberi teljesítmények, épületek, vagy más, az adott térségre jellemző jelenségek szerepelhetnek. Mint kifejtette, a tervezet emellett lehetőséget ad támogatás lehívására a hungarikum alapból, így a pályázó pénzbeli juttatásban is részesülhet, annak érdekében, hogy a védendő örökséget fenn tudja tartani.
A megyei örökség része túlnő a térség határán, a következő szint pedig a Kárpát-medence kategóriája lesz, az ebben szereplő értékek már joggal tarthatnak igényt a hungarikum jelzőre – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke. Így az ismert természeti jelenségek, mint a tihanyi visszhang, a hortobágyi délibáb, de akár a Kodály-módszer is védendő értékké válhat.
A hungarikumok támogatására elkülönített források nagyságáról Lezsák Sándor elmondta, nem kívánt részleteket közölni. Azonban van olyan elképzelés is, hogy a nemzeti összjövedelem meghatározott részét minden évben kötelezően a hungarikum alapba fordítanák.
Hangsúlyozta: a forrást nem szabad kiszolgáltatni a költségvetésnek és a politikának. Lezsák Sándor ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy egyes hungarikumok támogatására a közeljövőben forrást különítenek el, de mindenképpen szükséges egy hosszabb távú, működőképes pénzügyi program kialakítása.
Lakatosné Sira Magdolna, a Nemzeti Fórum Hungarikum munkacsoportjának tagja, fideszes országgyűlési képviselő kérdésre válaszolva elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékleltárjának elkészítése számos kistérségben már elkezdődött. A tervek szerint januárban születhet meg a lista a kiemelt megyei értékekről, melyekről 2011 decemberében egy összefoglaló kiadvány is megjelenik.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top