Close

FEOSZ-javaslatok a termékbemutatók kapcsán

A jogszabály nyújtotta védelem körének kibővítése, hosszabb elállási határidő, a tájékoztatási kötelezettség szigorítása – többek közt ilyen és egyéb, a fogyasztók pozícióját erősítő javaslatokat fogadott el a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottsága a termékbemutatók kapcsán tegnap kiadott állásfoglalásában. A FEOSZ korábban megküldte a Bizottságnak a termékbemutatók szabályozásának felülvizsgálatára vonatkozó javaslatait.

Szövetségünk az elmúlt időszakban számos alkalommal szembesült a beérkező fogyasztói panaszok alapján azzal, hogy a termékbemutatókra vonatkozó hatályos magyar szabályozás sok tekintetben hagy még kívánnivalót maga után. Ráadásul a vállalkozások döntően a speciálisan védendő fogyasztókat, így a nyugdíjasokat célozzák meg elsősorban a termékbemutatókkal, melyek során a hiszékenységüket használják ki. Ezek alkalmával hangzatos felhívásokkal, ígéretekkel, ajándékokkal csábítják az embereket a termékbemutatón való részvételre, ahol azonban a meghívottaknak már kimutatják a foguk fehérjét, sokszor akár tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot alkalmazva a kiszolgáltatott fogyasztókkal szemben.

Szövetségünk szerint indokolt ezért a hatályos magyar szabályozás, ezzel az üzleten kívül fogyasztóval kötött szerződésekről szóló 213/2008. (VIII.29.) Korm. rendelet felülvizsgálata. Így szükséges, hogy a jogszabályt ne csak a vállalkozás székhelyén, telephelyén kívül megkötött szerződésekre alkalmazzák, hanem annak garanciáit kiterjesszék arra a körre is, ha maga a szerződéskötés az üzlethelyiségben történik, de az azt megelőző tárgyalások máshol – akár egy termékbemutatón – zajlottak le.

Sokszor a vállalkozások ugyanis ezt a jogi kiskaput kihasználva az üzleten kívül, a termékbemutatón beszélik meg a szerződés részleteit a fogyasztóval, ezután pedig mondvacsinált indokkal elszállítják őt a székhelyre, telephelyre, itt megkötve a szerződést, elvéve tőlük ezzel az írt Kormányrendelet nyújtotta speciális védelmet.

Felül kell vizsgálni ugyanígy a fogyasztó számára biztosított indokolás nélküli elállási jog határidejét és ki kell terjeszteni azt a jelenlegi nyolc munkanapról tizennégy napra. Az elállási jog gyakorlása esetén szükséges még lefektetni azt, hogy az eredeti szerződéssel együtt az minden egyéb, kiegészítő szerződést megszüntet. A kereskedő fogyasztóval szembeni tájékoztatási kötelezettségét ugyanígy szigorítani szükséges.

Rendkívül fontos továbbá külön megrendelőlapon feltüntetni minden szükséges információt a szerződéssel kapcsolatosan. Ezen kívül a megrendelőlap elválaszthatatlan részét képező elállási nyilatkozatot szintén mellékelni kell a szerződéshez, amely felhívja a fogyasztó figyelmét elállási jogának gyakorlására, annak határidejére és annak kapcsán előálló kötelezettségeire.

Javaslataink alapján a Bizottság azzal is egyetértett, hogy meg kell határozni a fogyasztó elállási jogának gyakorlása esetén azt a határidőt, amely alatt a kereskedőnek kötelessége minden neki befizetett összeget visszafizetni. Az állásfoglalás szerint szükséges a fentieken kívül a termékbemutatókkal kapcsolatos visszásságok miatt a hatóságok jogosítványait erősíteni, valamint az ilyen tevékenység engedélyezését hatósági bejelentéshez kötni.

Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a megfelelő jogszabályi háttér önmagában még nem megoldás, hanem csak kellő alap a fogyasztói jogok védelméhez, emiatt nagy hangsúlyt kell fektetni a fogyasztók megfelelő tájékoztatására is, melyben a fogyasztóvédelmi civil szervezetek tevékeny részt tudnak vállalni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top