Close

Világszínvonalú orvosi eszközök a Heim Pál Gyermekkórháznak

Tizennyolc millió forint értékben adott át orvosi eszközöket a Gyermekrákért Alapítvány a Heim Pál Gyermekkórháznak. Ezáltal az intézmény két osztálya is a kor követelményeinek megfelelő felszerelésekkel gyarapodott.
 

 
Karácsony alkalmával nem az ajándék, hanem a szeretet a legfontosabb – mondta beszédében a szociális és egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes az átadó ünnepségen. Pesti Imre ugyanakkor hozzátette azt is: ez esetben mégis máshogy kell fogalmaznia, hiszen példaértékű, amilyen jelentőségű adománnyal segíti az alapítvány a kórházat. Az intézmény anyagi lehetőségei ugyanis nem tették volna lehetővé az amortizálódott eszközök cseréjét, illetve újak vásárlását.
Így azonban a gyermekkórház Fül-orr-gége és Bronchológiai Osztálya szép karácsonyi ajándékban részesülhetett. Az adomány kétségkívül a legjobb helyre kerül, hiszen a részleg az ország legnagyobb gyermekgégészeti osztálya (amely gyakorta fogad betegeket külföldről is), így egyfajta „végállomásként” is funkcionál. Legmagasabb szintű progresszivitása miatt ekképp speciális vizsgálatokra súlyponti kórházakból, egyetemi klinikákról is érkeznek oda máshol nem kezelhető vagy rendkívül bonyolult ellátást igénylő kis páciensek, közöttük is a legsúlyosabb betegek, a rákos gyermekek.
Számukra tehát a legkevésbé megterhelő technikákkal történő kivizsgálás és műtéti kezelés nem csupán nagy gyakorlatot, összeszokott csapatot, de korszerű műszerparkot igényel. Ehhez járulnak hozzá a most átadott miniatűr endoszkópok, kézi műszerek, shaverek és mikromotorok.
Pesti Imre szerint egy normális társadalomban mindig is kiemelt hangsúlyt kaptak a gyermekek, s ennek így kell lennie a jövőben is. Tágabb értelemben pedig fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a kormányprogram összeállításánál külön ügyeltek arra, hogy az egészségügyben új időszámítás kezdődjön. Meggyőződésük ugyanis, hogy a 21. században nem lehet versenyképes egy olyan társadalom, amely tele van beteg emberekkel, ezért a területet stratégiai ágazatként szükséges kezelni. Így a politikus máris előrelépésként könyveli el, hogy az előző időszak szemléletével ellentétben az egészségügyből megállt a forráskivonás, sőt a többi ágazathoz képest oda 57 milliárd forintos többletet irányzott elő a kabinet. E tekintetben a Főváros is hasonlóképpen kíván cselekedni, azaz a terület ott sem üzleti, hanem szakmai érdekeket fog szolgálni – közölte Pesti Imre.
A Gyermekrák Alapítvány elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy szervezete tizenhárom éves fennállása óta küzd azért, hogy a gyermekek ellátása nyugat-európai szintre jusson. Az alapítvány ennek érdekében csak az utóbbi négy esztendőben közel kétmilliárd forintos támogatást biztosított rászoruló beteg gyermekeknek és egészségügyi intézményeknek. A jövőre nézve Balogh István biztosította a megjelent kórházi vezetőket, szakorvosokat arról, hogy alapítványa a személyi jövedelemadó egy százalékából összegyűjtött pénzekből továbbra is támogatja a Heim Pál Gyermekkórházat.
(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top