Close

Gyógyító gáz? Igen! Ez a Mofetta

A geológusok mofettának nevezik a széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. Az emberiség 2000 éve fedezte fel a hasonló vulkanikus jelenségek gyógyhatását. Ennek a jelenségnek csodatevő erőt tulajdonított a néphit.
Magyarországon csupán Mátraderecskén találhatunk ilyen természetes gázfeltörést.
A nagykoncentrációjú (85%-os) szénsavat, metángázt, radont is tartalmazó 1000 méter mélyről felszivárgó gázt dr. László Márta vezetésével orvosi kutatócsoport és Teller Ede nemzetközi hírű tudós személyes radonvizsgálatai után, 1999-ben minősítette gyógygázzá az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága, majd később 2006-ban megkapta a gyógyászati központ minősítést is.

Nézzük meg, milyen ez a gáz Mátraderecskén!
Képzeljünk el egy medencét, amiben színtelen, szagtalan szén-dioxid gáz van, és derékmagasságig ülünk benne.
A gáznak a feláramlása folyamatos, szintjét az elalvó gyertya lángja jelzi.
Ezalatt orvosi felügyelet és szakképzett egészségügyi személyzet is jelen van.
A fürdőzés ruhában történik, ajánlatos azonban a pamut szabadidő ruha, a nyitott lábbeli.

Kúraszerű használata jó hatással van az immunrendszerre, különleges radontartalma segít az
érbetegségek, szív- és általános keringési betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei, reumatikus betegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségekben szenvedőknek.
Legalább egy hetes kúra ajánlott, s ez idő alatt megismerhetjük a palóc népi hagyományokat, a szövőszékeken népművészek segítségével eredeti palóc motívumokat is szőhetünk.
Megismerhetjük a palóc konyha remekeit, a falubeliek vendégszeretetét, a Mátra-vidék természeti szépségeit.

Az Európai Unió támogatja a nemzetekre jellemző termékek, értékek fennmaradását, népszerűsítését. A magyar Országgyűlés 2008. júniusi határozata szerint a hungarikumok egyedülálló, megőrzendő nemzeti értéket képviselnek.
A határozat alapján a kormánynak kétévente tájékoztatást kell adni az Országgyűlésnek a hungarikumok fenntarthatóságáról, hasznosíthatóságáról.

A mai gazdasági válság idején különösen fontos, hogy jellegzetes egyedülálló értékeinket hangsúlyozzuk és felmutassuk a bel-és külföldi piacon.

Azt gondoljuk, ilyen a Mátraderecskei Mofetta is. Ilyen orvosi kutatócsoporttal, ilyen csodaszép természeti környezetben, ilyen gyógyító hatásfokkal nem találunk máshol az országban és szerény véleményünk szerint sehol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top