Close

Legyen a tigriseknek is szép karácsonyuk!

Fogadj örökbe egy tigrist, és mentsd meg a pompás nagymacskafajt a kihalástól! Csatlakozz a világ legnagyobb tigrismentő akciójához!
 
Valamikor a tigrisek élõhelye a trópusi erdõk örökzöldjétõl a szibériai hófödte síkságokig terjedt. A századfordulón százezernél is több példány élt belõlük. Számuk mára mindössze néhány ezerre zsugorodott, s a populáció felét kitevõ indiai állomány a túlélésért küzd a kontinensnyi országban. Ötven év alatt kipusztult a négy ismert alfaj közül három, a káspi, a bali és a jávai tigris. Jelképesen a dél-kínai tigris is ilyennek tekinthetõ, hisz mindössze 20-30 példányuk él szabadon a vadonban. A szibériai tigrisállományt mintegy négy-ötszázra becsülik, és hasonló a Szumátrán élõ állatok száma is. A még létezõ két alfaj – az indiai, a kínai és a bengáli tigris – gyakran csak kis csoportokban él, ami a folyamatos ,,beltenyészet” következményeként genetikai torzuláshoz és csökkent termékenységhez vezet.

A szabadon élõ, veszélyeztetett állatok és a belõlük készült termékek nemzetközi kereskedelmét tiltó washingtoni egyezmény (CITES) a tigriseket a lista elsõ helyére tette, szigorúbb ellenõrzést és súlyosabb szankciókat sürgetve a megállapodást kijátszókkal szemben. Az IUCN, a Természetvédelmi Világunió az összes alfajt felvette a veszélyeztetett állatok listájára.
 
 
 
 A részletekért kattints ide! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top