Close

Jön a karácsony – csak ésszel!

Nincsen egy hónap a szentestéig, most kezd csak igazán tombolni az ajándékvásárlási láz. Ami könnyen szegényessé teheti a karácsonyt, ha nem figyelünk oda…
 

Az Egyesült Államokban közismerten az úgynevezett Black Friday a bevásárlási időszak kezdete, ami a Hálaadás utáni első péntekre (azaz holnapra) esik. A következő, hasonló momentum mindössze három nappal később következik: a Cyber Monday alkalmával pedig sokan munkahelyükről kattintgatva kutatnak a családtagok, barátok számára ajándékok után (egy felmérés szerint az USA-ban a karácsonyi meglepetések 40 százalékát már Interneten keresztül vásárolják). Fel is ismerték ezt a kiskereskedelmi láncok, így a két napra komoly áresésekkel készülnek a neves és kevésbé ismert boltok, áruházak.
Érdemes azonban észnél lenni az online vásárlás során – különösen most, az évnek ebben az időszakában. Az online támadók számára ugyanis szintén ekkor csilingel a kassza: a sok pénzt költő internetező valamivel figyelmetlenebbé, óvatlanabbá válik ebben az egy hónapban. A nagyon olcsó ajánlatokkal csínján kell bánni, különösen akkor, ha nem egy széles körben ismert, neves webáruház ajánlatával találjuk magunkat szemben. Érdemes tehát az olyan ismert helyekhez ragaszkodni, mint például a hazai Depo.hu. És még abban az esetben sem árt a gyanakvás, ha korábbról visszaköszön a design, hiszen böngészőnket eltéríthetik nem kívánt site-okra, melyek gyakorlatilag leutánozzák az eredeti webhely külcsínét – csak éppen egy rossz tapasztalattól eltekintve nem kapunk semmit pénzünkért.
Amit érdemes megfogadni
Lássunk még néhány alapvető tanácsot, a karácsonyi lázra készülődve. Természetesen egy aktív tűzfal, spamszűrő és egy spyware-keresésre is képes, folyamatosan frissített adatbázissal rendelkező antivírus nagyon sokat segíthet a digitális fertőzések visszaverésében, ám ezek birtokában sem dőlhetünk kényelmesen hátra székünkben. Nemrég írtunk a Facebookon keresztül érkező fenyegetésekre – ne legyenek illúzióink, hasonló próbálkozásokba az Iwiwen is belefuthatunk.
Sokkal biztonságosabb egy webezés közben felbukkant párbeszédablak bezárása, ha ott nem a megjelenített gombokra (például OK, Agree stb.) kattintunk, hanem a sarkában található X jellel bezárjuk – még biztonságosabb, ha az ALT+F4 kombinációt alkalmazva csukjuk be. Az IT-biztonságban érdekelt Webroot tanácsa szerint minimalizálhatjuk annak veszélyét, hogy csaló weboldalra kerüljünk, ha a fizetést igénylő oldalakra nem más linkekről, könyvjelzőkről navigálunk, hanem annak címét begépeljük a böngésző URL-sorába.
Résen kell lenni az elektronikus üdvözlőkártyákkal is, mert miközben elérzékenyülve gondolunk arra, akinek eszébe jutottunk, akár malware is felkúszhat szép csendben számítógépünkre. Gyanakodjunk, ha ismeretlentől kaptunk ilyen üdvözlést, és ha a kártya megtekintéséhez az adott webhely akármilyen program letöltésére is kötelez, azonnal zárjuk be az oldalt. Esetleg e-mailben rákérdezhetünk ismerősünknél, hogy valóban ő küldte-e a virtuális képeslapot.
Akinek fontos a 20. században teljesen világiassá vált ünnep vallási vonzata is, és keresztényi jócselekedet akar tenni, jobban teszi, ha ragaszkodik az olyan ismert szervezetekhez, mint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy a Baptista Szeretetszolgálat. Adományozni a nálunk kevésbé szerencsések számára különösen az év vége felé vallási hovatartozástól függetlenül is nemes cselekedet, ám a rászorulók nem fognak hozzájutni, ha nem elég körültekintően választjuk meg a közvetítőket.
Végezetül itt egy lista, amit az F-Secure állított össze, és amely a „legveszélyesebb” szavakat, kifejezéseket tartalmazza. Az online bűnözők is ismerik a vásárlási trendeket, a népszerű termékeket, így nem meglepő módon az Xboxhoz készített Kinect és a legújabb Call of Duty játék kapcsán várható a legtöbb próbálkozás. Ez nem jelenti azt, hogy óvakodnunk kellene ezektől a termékektől, csak megvásárlásukkor legyünk körültekintőek!
terminal.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top