Close

Csütörtöktől szélviharral, havazással jön a zord idő!

Az eddigi enyhe telet szibériai hideg váltja fel a hét második felében. Az erős szél miatt a mínuszokat -18 fokos metsző hidegnek érezzük.
 

Kedden keleten borult, máshol erősen felhős lesz az ég. Csak rövid időre bújhat elő a nap. Eleinte többfelé, majd keleten számíthatunk esőre, záporra. A déli szél megerősödik, ma és holnap még melegfronti hatásra számíthatunk: 3 és 14 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.
Szerdán a keddi naphoz hasonlóan: a nap első felében eső várható; majd délutánra már csak a keleti, északkeleti tájakra lesz jellemző a csapadék. Erős, néhol viharos lesz a délnyugati szél, így az 5 és 15 fok közötti tavaszias maximumokat is hidegebbnek érezzük.
Csütörtökön  a szél északira, északnyugatira fordul és viharossá fokozódik, a széllökések elérhetik a 60-90km/h- s sebességet, helyenként – legfőképpen a Balaton térségében, a Bakonyban és a Váli-völgyben- erősen viharossá (90-100km/h) fokozódik, mellyel kemény lehűlés veszi kezdetét. Eleinte borult lesz az ég többfelé esővel, záporral, majd északnyugat felől a hideg levegő bezúdulása miatt havazás, hózáporok alakulhatnak ki, néhol heves hózivatar is lehet. Napközben semmit sem emelkedik a hőmérséklet, csak tovább csökken. Reggel a déli tájakon még +10 fokos hőmérséklet sem kizárt, de délutánra 8-10 fokot hűl a levegő, így este már az ország nagy részén fagypont körüli értékeket mérhetünk. Ekkor lehulló csapadék már nem fog olvadni. Reggel öltözzünk jól fel, hiszen délutánra, rövid idő alatt jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a viharos szél pedig tovább ronthatja hőérzetünket. A +5 fokos hőmérséklet mellett, 80km/h-s széllökésekkel számolva a hőérzet -15 fok lesz csupán. Élőben nyomon követhető lesz a hidegbetörés, a percről-percre rovatunk keretein belül.
Pénteken felhőátvonulásokra számíthatunk, elszórt hózáporokkal. Egy-egy hevesebb hózápor is előfordulhat, mely 1-5cm-nyi friss havat hoz. Egész nap viharos lesz az északi, északnyugati szél, marad szokatlanul zord, hideg téli idő. Napközben is fagypont körüli hőmérséklet lesz, de a hőérzetünk miatt még ennél is jobban fázunk majd, hisz 80km/h-s szél esetén, 0 fokos hőmérséklet mellett -18 foknak felel meg.
Szombaton egy peremciklon hatására egyre többfelé várható havazás. A fagyos hideg mellett – a jelenlegi számítások szerint – országszerte 5-15cm-es hó hullhat. Az erős havazást időszakosan felváltó hószállingózás hétfő reggelig is kitarthat.
gondola.hu-köpönyeg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top