Close

Belehúz az MSZP

Több, mint harmincezren írták már alá azt a petíciót, amelyet az MSZP november végi nagygyűlésén indítottak útjára.

 „Tiltakozás minden eszközzel, minél hangosabban, minél erősebben! Tiltakozás szóban, írásban, az utcán, kis és nagy közösségekben!” – adta ki a feladatot Mesterházy Attila szocialista pártelnök az MSZP múlt szombati, a Papp László Sportarénában megtartott telt házas nagygyűlésén.

A politikus hozzátette: meg kell küzdeni a jelenlegi kormányzattal, be kell bizonyítani, hogy sokan és elegen vannak a baloldalon. Mesterházy bejelentette, hogy a már megkezdett tiltakozó akciók mellett (alkotmánybírósági beadvány, népszavazási kezdeményezés) egy petíciót indítanak útjára, amelyben elsősorban a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása, az „igazságtalan adórendszer”, az indoklás nélküli elbocsátás, a visszamenőleges hatályú törvénykezés és az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése ellen tiltakoznak.

Mesterházy azt kérte, hogy minden jelenlévő (közel tízezren) írja alá a dokumentumot, és gyűjtsenek legalább még tíz-tíz aláírást. Az Időben szólunk! című petícióban többek között azt követelik a kormánytól, hogy tartsa be a köztársaság alaptörvényének rendelkezéseit, tartsa tiszteletben a magántulajdon sérthetetlenségét; adja vissza a dolgozó emberek nyugdíjra félre tett pénzét, tegyen valós intézkedéseket a devizahitelesek védelmében, vagy épp vonja vissza az adórendszerre vonatkozó módosításait.

Hogy pontosan meddig tart az aláírásgyűjtés, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy az MSZP jövő tavasszal magasabb politikai üzemmódra kapcsol majd; erre utal Mesterházy azon kijelentése is, hogy tavasszal a baloldal az utcára vonul, ha a kormány „nem változtat arrogáns stílusán és politikáján”. Addig is igyekeznek minél több támogatót gyűjteni a petícióhoz, információink szerint egyelőre harmincezer aláírás gyűlt össze a pártközpontban.

Az MSZP számára presztízskérdés, hogy komoly mennyiségű aláírást sikerüljön felmutatni; különösen azután, hogy a Fidesz például a vizitdíjas népszavazás aláírásgyűjtésekor összesen több mint egymillió szignót gyűjtött be.

Úgy tudjuk, hogy az országos elnökség legutóbbi ülésén döntöttek: a következő hetekben „belehúznak” az aláírásgyűjtésbe. A megyei szervezetek még csak most kapják meg azokat a csomagokat, amelyekkel aktivizálhatják a helyieket, szervezhetik a kitelepüléseket.

Forrás: NOL/Szalay Tamás Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top