Close

Leslie Nielsen elhunyt

Korunk egyik nagy színésze, komikusa hunyt el november 28-án. Emlékezzünk Leslie Nielsenre.

Nielsen a kanadai Reginában született 1926. február 11-én, Maybelle és Ingvard Nielsen fiaként. Nielsen édesanyja walesi, míg édesapja dán származású. Két bátyja közül Erik Nielsen az 1980-as években Kanada miniszterelnök-helyettese volt, unokaöccse, Jean Hersholt pedig később színész lett. Leslie és családja sokáig Fort Normanban élt, ahova az édesapját kinevezték a Kanadai Királyi Lovas csendőrség élére. Miután Edmontonban elvégezte a Victoria Composite Egyetemet, belépett a Kanadai Légierőbe, ahol egy évig szolgált a második világháborúlemezlovasként dolgozott a calgaryi rádiónál, majd úgy döntött, jelentkezik a Lorne Greene Rádió Művészeti Akadémiára, Torontóba. Húszas éveiben New Yorkban élt, ösztöndíjat kapott a Neighborhood Playhouse-ba. Zenét és színészetet tanult, és fellépett nyári szabadtéri színházakban. Első televíziós szereplése 1948-ban, a Studio One alatt. Mikor leszerelt, munkát talált, egyik epizódjában volt.

Karrierje

Karrierje drámai szerepekkel indult. 1950-es évben 50 különféle alakításban tűnt fel. Igazán csendes volt ez a korszak a számára. Nem sokkal később, 1954-ben Hollywoodba költözött, szerződést kötött a Paramounttal és jelentkezett a Tiltott Bolygó film (1956) szerepválogatásra, John J. Adams parancsnok szerepére. Ez egyértelműen sikeres volt rá nézve. Nielsen állítása szerint több mint 1500 televíziós műsorban szerepelt. Első televíziós főszerepében az Amerikai függetlenségi háború hősét, Francis Mariont alakította a Walt Disney által rendezett The Swamp Fox(A mocsári róka) tv-sorozatban.

Nielsen áttörését a vígjátékok felé nagyban elősegítette az 1980-as Airplane!, a Zero Hours! című film paródiája. Az Amerikai Filmakadémia szerint a film egyike a minden idők 10 legjobb vígjátékának. A kritikusok dicsérték a filmet, amit a közönség is igazolt. Nielsent kérték fel a Nagyon különleges Ügyosztály filmsorozat főszerepére. A sorozatban tűnt fel először Nielsen Frank Drebin alakjában. A sztereotipikus rendőr karakterét a későbbi detektívsorozatok is átvették. A sorozatot ugyan a kritikusok nem jutalmazták díjjal, Nielsent Emmy-díjra jelölték Legjobb főszereplőNagyon különleges ügyosztály befejezése után a rendező úgy döntött, készít egy egész estés filmet a történetből. A film címe Csupasz Pisztoly – A nagyon különleges ügyosztály aktáiból címet viselte, ezt még két rész követte. Későbbi vígjátékai erős kritikát kaptak. Hosszú idő után a Horrorra akadva 3 volt az első, a kritika által is pozitívan értékelt szerepe, melyet további két folytatásban való szereplése követett. kategóriában, vígjáték sorozatban nyújtott alakításáért. Hat évvel a

Nielsen még nyolcvanas éveiben is aktív színész volt. Darrow című egyszemélyes színházi fellépése volt, de emellett számos tv-reklámban felbukkant mint szereplő vagy éppen narrátor. 2007-ben a Discovery Channel műsorában, a Doktorológia Leslie Nielsen módra című tudományos műsorban vállalt kisebb szerepet. Még halála előtt is dolgozott: utolsó szerepe a Spanish Movie című, a latin-amerikai filmeket kifigurázó vígjátékban volt, a The Waterman Movie című animációs filmhez pedig a hangját kölcsönözte, amikor meghalt.

Élete során több mint 220 karaktert formált meg, több mint 100 filmben, és körülbelül 1500-szor szerepelt tévés műsorokban. Az alábbi példák televíziós és filmes karrierjének leghíresebb alakításai: Dr. Rumack (Airplane), Frank Drebin hadnagy (Csupasz pisztoly), Harris elnök (Horrorra akadva 3).

 

Magánélete

Négyszer nősült. Monica Boyer (1950–1956), Alisande UlmannBrooks Oliver (1981–1983). 2001-ben vette el negyedik feleségét, Barbaree Earlt, akivel már 1983 óta alkottak párt. Nielsennek két gyermeke született a második házasságából, Maura Nielsen Kaplan és Thea Nielsen Disney. (1958–1973), és

Leslie Nielsen nagy golfrajongó volt, szabadidejében szívesen űzte a sportot. Több interjúban is elmondta, a korából kifolyólag akad néhány egészségügyi gondja, úgymint a hallásának romlása. Emiatt jelentkezett a Nemzetközi Jobb Hallásért Egyesületbe, amelynek az elnöke lett.

A színészt 2010 novemberében vették fel a floridai Fort Lauderdale kórházba tüdőgyulladással. November 28-án unokaöccse, Dr. Doug Nielsen jelentette be a CJOB rádióállomásnak, hogy a színész a keleti parti idő szerint (EST) délután 5:30 körül, álmában, családja és barátai körében elhunyt.

 

Nádi Adrienn

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top