Close

Kósa Lajos: a kormányt segítik a megyei jogú városok

A 2,3 millió embernek otthont adó megyei jogú városok alkotó módon szeretnének részt venni Magyarország megújításában, s a kormány segítségére kívánnak lenni a közszolgáltatások átalakításában – mondta Kósa Lajos (Fidesz), a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) újraválasztott elnöke szombaton sajtótájékoztatón Debrecenben.
 

A főváros után a megyei jogú városok „Magyarország motorjai”, amelyeknek létszámuknál is nagyobb a gazdasági szerepvállalásuk mind a GDP-ben, mind saját térségükben – jegyezte meg Debrecen polgármestere az MJVSZ kétnapos közgyűlésének zárónapján tartott sajtóértekezleten. Az MJVSZ az önkormányzati szövetségek egyik legmeghatározóbb tagjaként már eddig is komoly kezdeményezéseket tett például a helyi adók beszedési rendszerének megváltoztatásáért, vagy az oktatás, a közösségi közlekedés átalakításáért – sorolta Kósa Lajos.
Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere, akit a debreceni közgyűlésen az MJVSZ társelnökévé választottak, hozzátette: a megyei városok – mint az ország legnagyobb közvetlen és közvetett foglalkoztatói – hasonlóan gondolkodnak, mint a kormány, s a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés terén partnerei a kabinetnek.
A 23 hazai megyei jogú város vezetőit szombaton Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a közösségi közlekedés helyzetéről, átalakítási szempontjairól, Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára pedig az államigazgatási változásokról tájékoztatta. Fónagy János szerint Magyarország megújulásának, megújításának fontos területe a közösségi közlekedés.
A magyar vasút katasztrofális állapotban van – mondta az államtitkár a közgyűlés szünetében tartott tájékoztatón –, megemlítve, hogy míg a vasúttársaság adóssága 2002-ben 28 milliárd forint volt, ma már 330 milliárd. Közölte: jelenleg folyik az egységes személyszolgáltatási rendszert megalapozó jogszabályok megalkotása, amiben közreműködik a Megyei Jogú Városok Szövetsége is.
Várhatóan 2011 tavaszán az Országgyűlés elé kerül a tervezet, amely biztosítani fogja az egységes szabályozást, az egységes finanszírozást, menetrendet, az egységes tarifákat és kedvezményeket – ismertette a részleteket Fónagy János. Megemlítette, hogy a második cselekvési program részeként megtörténik a közlekedési holding létrehozása. A tervezet megtárgyalására kérik az MJVSZ-t, amit a többi települési szövetségekkel való egyeztetés követ.
 
Virág Rudolf szerint az elmúlt húsz évben nem történt olyan jelentős változás az államigazgatásban, mint amilyen január elsejével, a fővárosi és a megyei kormányhivatalok megalakulásával kezdődik. A legfontosabb cél, hogy olyan kormányhivatalok jöjjenek létre, amelyek koordinálni tudják az államigazgatás munkáját, megteremtve a hatékony területi államigazgatás feltételeit – mondta a helyettes államtitkár. Az államigazgatás átalakításának első lépése többletforrás bevonása nélkül valósul meg, annak érdekében, hogy felálljanak a kormányhivatalok, 120 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetésben – tette hozzá Virág Rudolf.
A Megyei Jogú Városok Szövetsége kétnapos debreceni közgyűlésén újabb négy esztendőre Kósa Lajost (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármesterét választotta a szövetség elnökévé. A tisztújítás eredményeként a szervezet társelnöke Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere lett, alelnökei Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere, valamint Szalay Ferenc (Fidesz), Szolnok polgármestere.
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top