Close

Segélyáron adják termékeiket az építőanyag-gyártók

Listaáron egymilliárd forint értékű építőanyagot és szolgáltatást ajánlott fel 20-60 százalékos kedvezménnyel az ipari katasztrófa utáni újjáépítéshez 40 építőanyag-ipari vállalat. Az Építőipari Szolidaritási Platform tagjai vállalták, hogy segélyáron szállítják majd termékeiket az újjáépítés során a rászorultaknak.

Az Építőipari Szolidaritási Platform (ÉSZP) néven életre hívott iparági összefogás 2010. október 8-án azzal a céllal jött létre, hogy a vörösiszap ipari katasztrófa utáni helyreállítási munkákhoz, az újjáépítés és kárenyhítés hatékony megvalósításához nyújtson segítséget. Az ÉSZP tehát egyféle platformba tömöríti Magyarország építőanyag-gyártó cégeit, akik termékeiket segélyáron biztosítják az újjáépítéshez.

Az összefogást a Baumit Kft., a Tondach Magyarország Zrt. és a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) kezdeményezte és azóta 40 építőanyag-ipari vállalat csatlakozott hozzájuk. A felajánlott építőanyagok listaáron számolt összértéke 1 milliárd forintot tesz ki, az eltérő mértékben adott engedmények volumene ebből 550 millió forint. Felajánlásukkal az ÉSZP tagjai lemondanak fedezetük jelentős részéről.

Az ÉSZP tagok közül sokan a segélyáron kívül készpénzadományt is adtak a Nemzeti Kármentő Alapba, illetve különböző segélyszervezetek számára. Ennek értéke meghaladja a 10 millió forintot. Több tag ingyenesen is felajánlott termékeket, szolgáltatásokat a rászorultaknak. Az ÉSZP létrejöttével példátlan ágazati összefogás történt. Bebizonyosodott: Magyarország felelős építőanyag-ipari vállalatai felismerték, hogy egy ilyen nagy horderejű probléma megoldásában csakis közös erővel képesek valóban hatékony segítséget nyújtani.

Az ÉSZP tagokról és a felajánlásról:

A piacvezető multinacionális cégektől a kis festékboltig sokféle ágazati területről érkezett felajánlás. A kedvezményesen felajánlott termékek alapvető építési és épületgépészeti anyagok: homlokzati hőszigetelés, tetőcserép, kémény rendszer, vakolat, szigetelő anyag, építőipari gépek, festékek, fűtésszerelési anyagok, üvegek egyaránt megtalálhatóak köztük. A cégek által biztosított kedvezmény mértéke eltérő, de valamennyi mélyen a jelenlegi piaci ár alatt (20-60 %) van. A csatlakozó cégek maguk határozták meg a kedvezmény mértékét és volumenét.

A csatlakozó cégek felajánlásai a www.baumit.hu, a www.tondach.hu és a www.measz.hu honlapokról tölthetők le. Az még nyitott, hogy pontosan milyen mechanizmussal és milyen koordináció mellett jutnak el a felajánlások a valóban rászoruló emberekhez. Erről folynak még az egyeztetések, de az ÉSZP reményei szerint hamarosan átlátható és megnyugtató megoldás születik a kormányzat közreműködésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top