Close

Aranyos Verrasztó, ezüstös Kapás

Újabb arannyal gyarapodott a Verrasztó család éremgyűjteménye. A Rövidpályás Úszó Európa-bajnokság második napján 400 méteres vegyesúszásban Verrasztó Dávid győzött, míg a szingapúri Ifjúsági olimpia bajnoka, Kapás Boglárka második lett 800 méter gyorson. 

Érdekesen indult a női 800 méteres gyorsúszás délelőtti futama. Köztudott az első úszók általában a mezőny hátsóbb régiójába tartoznak, s klasszisok csak délután illetve este „méltóztatnak” vízbe ugrani. Ennek ellenére Federica Pellegrini olimpiai világ és Európa-bajnok, a szám toronymagas esélyese, már akkor a köröket rótta, mikor Kapás Boglárkáék még szenderegtek az ágyban. Az olaszok ugyanis elfelejtették?! benevezni Pellegrinit, így az első turnusban kellett úsznia. A rutinos versenyzőnek ez nem jelentett túl nagy problémát, s már délelőtt olyan időt repesztett, aminek az őt követő versenyzők közül senki nem tudott még a közelében sem végezni. A nap hátralévő részében Pellegrininek már csak izgulni kellett. Mivel ebben a számban tizenhárman indultak, ezért minden úszónak csak egyszer kellett teljesítenie a 800 méteres távot. A 17 esztendős Kapás Boginak estére kellett csúcsformába kerülni. A kétszeres Ifjúsági olimpiai bajnok sokáig a harmadik helyen tempózott, de a végén óriási hajrájának köszönhetően feljött a második helyre. Ráadásul, nevezési idejét is megjavította csaknem hat másodperccel. Kapás Bogi felnőtt versenyen először állhatott a dobogóra, s biztosak lehetünk benne, hogy nem utoljára.
A nap másik siker-sztoriját Verrasztó Dávid szolgáltatta a magyar szurkolóknak. A 400 méter vegyes „királyának” vagyis Cseh László távollétében, a 22 esztendős Verrasztó számított az aranyérem legfőbb várományosának. Ráadásul Verrasztó a délelőtti selejtezőből a legjobb idővel jutott az esti fináléba. A margitszigeti Európa-bajnokság második helyezettje mindenképpen bizonyítani akart, hisz a sorozatos ezüstérmek után itt volt végre a nagy lehetőség egy fényesebb medália megszerzésére. Bár az első kétszáz méteren igencsak „eltűnt” a mezőnyben a harmadik százon, vagyis a mellen olyan fokozatba kapcsolt, hogy az addig kapott egy testhossznyi hátrányát pillanatok alatt lefaragta, s az utolsó százra már ő fordult elsőként. Gyorson aztán beindította a „rakétákat” és több mint egy testhossz előnnyel csapott célba. Verrasztó Evelyn után a báty is felállhatott az eindhoveni dobogó legmagasabb fokára. Két nap, három arany. És még csak féltávnál tartunk…
800 MÉTER GYORS, NŐK, DÖNTŐ
1. Federica Pellegrini (olasz) 8:15.20 
2. KAPÁS BOGLÁRKA 8:18.56 
3. Grainne Murphy (ír) 8:19.45
 
400 MÉTER VEGYES, FÉRFIAK, DÖNTŐ 
1. VERRASZTÓ DÁVID 4:03.06 
2. Yannick Lebherz (német) 4:05.08 
3. Federico Turrini (olasz) 4:05.24

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top