Close

A Jobbik a jogalkotásban és a jogalkalmazásban

A Jobbik a jogalkotásban és a jogalkalmazásban a társadalmi részvétel kiteljesítése mellett áll
A Jobbik tiltakozik Rétvári Bence államtitkár kijelentése és minősítgetése ellen, melyben az államtitkár azt állította, hogy az ellenzék a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényjavaslat hétfői végszavazásának elutasításával nemet mondott a kormány és a civilek közötti párbeszédre, és újból bebizonyosodott, hogy a szavuknak nem lehet hitelt adni.
 

A kormány a törvényjavaslat előkészítése és társadalmi egyeztetése során számos olyan kérést hagyott figyelmen kívül, melyet civil szervezet szervezetek írásban nyújtottak be és amely a civil részvétel körét, és garanciáit fogalmazta meg. Sőt, sok esetben ezeket a beadványokat a kormány válaszra sem méltatta!
Az ellenzék által megfogalmazott 57 módosító indítvány közül elfogadott 9 indítványból egyetlenegy volt a részvételi jog kiszélesítésére vonatkozó tartalmi előterjesztés, a többi formai, a jogszabály értelmezését segítő elem. A Jobbik a szavazásra bocsátott módosító indítványokat a bizottsági előterjesztésűekkel egyetemben támogatta. A végszavazásnál ezzel szemben azért szavaztunk nemmel, mert a törvény az előzetes várakozásokkal szemben a civil szférát a jogalkotási folyamat tervezéséből kizárja, az egyeztetésre nyitva álló időtartamokat miniszteri döntés alapján korlátozás nélkül lerövidítheti, valamint olyan szubjektív kitételt is tartalmaz, mely szerint „nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani a jogszabály tervezetét, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”.
A törvény elfogadása ellenére hatályban marad a Gyurcsány-Bajnai kormányok számos visszaélésére (Sukoró, Álomsziget, stb.) lehetőséget adó a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény, amely kizárja a civileket a jogalkotás mellett a végrehajtás felügyeleti jogából is. Továbbá a Parlament előtt van Kósa Lajos és Tarlós István képviselők – a civil szervezetek által csak „Lex Kuss”-nak nevezett – önálló indítványa amely a civil szervezetek ügyféli jogállásának teljességét, ezáltal közigazgatási perindítási jogát vonná el.
A kormány tehát az elfogadott törvénnyel és az elfogadás előtt álló előterjesztésekkel a civil jogok visszaszorítását kívánja elérni, szemben a széleskörű civil részvételt támogató Jobbikkal, ezért nem is tehettük meg, hogy igennel szavazzunk. Az, hogy az államtitkár az ellenzék „nem” szavazatát a társadalmi egyeztetés elutasításaként mutatta be a közvéleménynek, nem felel meg a valóságnak, legfeljebb a saját rossz bizonyítványuk fényezését szolgálja.
Bödecs Barna
országgyűlési képviselő
jobbik.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top