Close

Egy híján húsz szabálytalan metrószerződés után nem ad pénzt az unió

Tizenkilenc, a 4-es metró beruházásához kötődő szabálytalan szerződés után nem ad az unió támogatást Magyarországnak, emiatt 65 millió forinttal kevesebb támogatás érkezik a projekttel kapcsolatban. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 38 szerződést vizsgált az ügynökség szabálytalansági bizottsága. „Tizenkilenc esetben született az a megállapítás, hogy az uniós kohéziós alapból az adott tevékenység nem támogatható. Emiatt 65 millió forintos pénzügyi korrekciót kell végrehajtani a 181 milliárd forintos uniós támogatásban részesülő projekten”. A tájékoztatás szerint a szabálytalannak minősített 19 szerződést még a beruházás előtt, illetve az építés első évében kötötték.

Az NFÜ közleményében hangsúlyozta, hogy Magyarország a 38 szerződés felülvizsgálatával teljesítette az Európai Bizottság feltételeit, és reméli, hogy „a megtett intézkedések hatására az Európai Bizottság feloldja a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) közbülső kifizetéseinek felfüggesztését”.
 
A vitatott szerződéseket az ügynökség közleménye szerint projekt tanácsadásra, jogi és közbeszerzési szakértői munkákra, szakfordításra és tolmácsolásra köttették. Ezek a szerződések nem feleltek meg a magyar törvényeknek és általában a közbeszerzési jogszabályoknak, egy részüket közbeszerzés nélkül kötötték. 
 
A teljes cikk itt olvasható. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top