Close

Zenei ritkaság

Vásáry André lemezbemutató karácsonyi jótékonysági koncertje
 
Budapest Kongresszusi Központ
 
2010. december 14.
 
A Convention Budapest Kft. az elmúlt 15 év alatt több mint 1000 orvoskongresszust szervezett, emellett 34 komolyzenei és vers-CD-t adott ki, több mint 104.000 példányban, Convention Budapest Classic márkajelzés alatt. Céljuk az volt, hogy sajátos eszközeikkel segítsenek olyan alkotóknak, akik valódi értékeket képviselnek és – ebben a mai, furcsa világban – lehetőséget teremtsenek az igényes művészek munkáinak közvetítésére.

 
Idén – együttműködve a világ legnagyobb lemezkiadójával, a Universal Music hazai leányvállalatával – Vásáry André „Ünnep” című karácsonyi lemezét adták ki, szimfonikus nagyzenekari kísérettel. A lemez igazi ritkaság, hiszen férfiszoprán eddig még nem adott ki karácsonyi lemezt szimfonikus kísérettel, ráadásul a CD-n szereplő művek 6 nyelven hangoznak el!
 
A lemezbemutató koncertre 2010. december 14-én 20:00 órakor kerül sor a Budapest Kongresszusi Központban, ahol a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart a világhírű Vásáry Tamás dirigálja, valamint fellép Tunyogi Henriett és Solymosi Tamás nemzetközi hírű balettművész. Rendező: Bőhm György, karigazgató Kéringer László.
 
A CD megjelenése és a koncert egyben jótékonysági célokat is szolgál, hiszen a kiadó, a koncert szervezői és Vásáry André a lemezeladások bevételéből a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Trautsch András Olivér Alapítványát  támogatják, illetve a koncert tervezett nyereségét is felajánlották.
 
 
 
Vásáry André 1982. 07. 17-én született Debrecenben. A 28 éves fiatalember tehetségére már egész fiatal korában felfigyeltek az emberek, ám képezni elég későn, 18 évesen kezdte a hangját. Hazánk és az Egyesült Államok legnevesebb intézményeiben sajátította el a dalolás csínját-bínját. Az ’Éjkirálynő’ áriát  először viccből egy barátnőjének énekelte el, aki énektanárhoz küldte a különleges adottságú énekest. André skálázás közben olyan magasságokba ért, ahol férfi már nem szokott énekelni, hamarosan kiderült, hogy a hangja férfiszoprán, ami rendkívül ritka. Ezt a képességét a crossover nevű műfaj világában – melyben különböző stíluselemek keverednek, André esetében az opera a könnyűzenével, poppal – szeretné kamatoztatni.
A Csillag Születik nevű tehetségkutató műsorban is hallhattunk – többek közt – ilyen jellegű dalt Andrétól, az Ötödik Elem című film egyik betétdalát, a Diva áriát, melyet csak alig néhányan képesek gépi rásegítés nélkül elénekelni, de ő köztük van.
Kezdetben a család nem támogatta André művészi ambícióit, így titokban kezdett énekelni.
André megnyerte a miskolci operaversenyt, a római nemzetközi énekverseny döntőjébe jutott, szerepet kapott a Pesti Színházban a Nemzeti Szinházban, felkérést kapott a világhirű bécsi Staatsopertől, több nemzetközi versenyre kapott meghívást (Párizs,Graz,Bécs), rendeszeres résztvevője a hazai koncertszínpadoknak, fesztiváloknak (Budapest Barokk Fesztivál, Magyar Farinelli koncert sorozat stb.), illetve külföldi fellépéseknek (Adoro Tour).
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top