Close

MSZOSZ: elfogadhatatlan a reálbérek csökkenése

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének kongresszusa szerint elfogadhatatlan a reálbérek csökkenése és a törvények, valamint a kollektív szerződések alapján járó tisztességes jövedelmek visszamenőleges megadóztatása, tiltakoznak a jogbiztonságot támadó törvénymódosítások ellen, és azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek a nyugdíjrendszer átalakításáról – olvasható a kongresszus által elfogadott nyilatkozatban.
 

 
Ebben a küldöttek leszögezik: változásokra van szükség a gazdaság- és társadalompolitikában, a közteherviselésben, de ezeket a változtatásokat csak akkor támogathatják, ha azok valódi egyetértésen alapulnak, és a munkájukból élők és a nyugdíjasok jobb életminőségét szolgálják.
„A nemzeti együttműködés rendszere akkor lesz több üres jelszónál, ha a kormányzó párt megváltoztatja az érdemi egyeztetést teljes mértékben nélkülöző eddigi parlamenti és kormányzati gyakorlatot” – olvasható a dokumentumban.
A nyilatkozatban leszögezik: az „egykulcsos és arányos személyi jövedelemadó” igazságtalanul és aránytalanul rendezi át a jövedelmeket a magas keresetűek javára, a munkából élő nagy többség kárára, és az adóváltozások negatív hatását tovább növeli a munkavállalók járulékterhének emelése. „Meggyőződésünk, hogy egy munkavállaló sem érzi úgy, hogy jobban jár, ha a söralátéten elférő adóbevallásából azt látja, hogy jelentősen csökkent a jövedelme” – írták. A kongresszus követeli, hogy az átalakítás terheit méltányosan osszák meg a különböző társadalmi csoportok között.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a különadókat hosszabb távon a bérből és fizetésből élők, a fogyasztók fogják megfizetni, ezért olyan társadalompolitikát sürgetnek, amely „az esélyegyenlőséget nemcsak a törvényekben fogalmazza meg, hanem azt az élet minden területén a gyakorlatban érvényesíti”.
A nyilatkozatban jelzik: elfogadhatatlan a reálkeresetek csökkenése: szükségesnek és lehetségesnek tartják olyan bérmegállapodások létrehozását, amelyek megakadályozzák ezt.
Emellett azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek a nyugdíjrendszer átalakításáról, mivel a küldöttek „elutasítják a magán-nyugdíjpénztári tagok járulékainak tisztázatlan feltételekkel történő visszatartását, a magánpénztári ág elleni támadást, a rendszer-átalakításnak nevezett, kizárólag költségvetési indokú akciókat”. Meggyőződésük szerint szükség van a nyugdíjrendszer átalakítására, de az – álláspontjuk szerint – „nem eredményezheti a jelen és a jövő nyugdíjasai életminőségének romlását”.
A nyilatkozatban rögzítik: „semmilyen különadó, költségvetési átalakítás nem tud tartós egyensúlyt létrehozni, ha a foglalkoztatás belátható időn belül számottevően nem nő”, ezért szükségesnek tartják, hogy új, adózó munkahelyek jöjjenek létre, és elsősorban ettől növekedjen a foglalkoztatás. Ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy „a jövő évi költségvetés tervezetéből, az adórendszer várható hatásaiból nem látszik, hogy ez a folyamat beindulhatna”.
Mint írták, a küldöttek „aggodalommal figyelik azt a politikai gyakorlatot, amelyet a kormányzó párt folytat”, és tiltakoznak az európai joggyakorlattal is ellentétes, jogbiztonságot támadó törvénymódosítások ellen, amelyek a józan észnek és a jó erkölcsnek is ellentmondanak. „Elfogadhatatlannak tartjuk a törvények és kollektív szerződések alapján járó tisztességes jövedelmek visszamenőleges megadóztatását” – írták.
MTI-gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top