Close

Kemény fellépés vár az adócsalókra

A kereskedelem legfontosabb területein az adócsalás jóformán a rendes napi ügymenet részévé vált, ezért a januártól működő Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói kiemelten figyelnek majd az ágazatra – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjújában Sors László, a vám- és pénzügyőrség bűnügyi főigazgatója.
 

 
A szakember elmondta: a nyomozók titkosszolgálati eszközöket is bevetnek majd a közkasszát megkárosító személyek ellen, s kezdeményezni fogják, hogy az adóhatóság vagyonosodási vizsgálattal szerezze vissza a tettesektől és azok családtagjaitól az illegálisan megszerzett pénzeket. Sors azt ígéri: a cégeltüntetők és az offshore vállalkozással ügyeskedők sem ússzák meg a felelősségre vonást.
Az Országgyűlés elfogadta az adóhivatal és a vámhatóság összevonásáról szóló törvényjavaslatot, így januártól Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néven, egységes szervezetben folytatódik a munka. Az új hatóság felépítését ismertetve a főigazgató elmondta, hogyhárom, egymással azonos szinten elhelyezkedő egységre tagolódik. Az egyik ellátja az adóigazgatási feladatokat, a második elvégzi a vám- és a jövedéki ügyekkel kapcsolatos teendőket, a harmadik – a bűnügyi főigazgatóság – pedig egyebek mellett a közteherviseléssel kapcsolatos bűncselekmények felderítésével foglalkozik majd.
Az ismét létrejövő, az adóhatóság szervezetében működő, a köznyelvben csak adórendőrségnek nevezett bűnüldöző egység kapcsán kitért rá, hogy az adózással kapcsolatos bűncselekmények elkövetőit az állam mindig is üldözte. Korábban a rendőrség gazdaságvédelmi osztályai látták el ezt a feladatot, 1999 után pedig az APEH bűnügyi igazgatósága. Akkor – ahogy most is – nem adórendőrség jött létre, csupán annyi történt, hogy a közösséget megkárosító pénzügyi bűntetteket az adóhivatal szervezetében működő egység derítette fel. A 1999-es döntés helyességét egyébként utóbb igazolták a bűnügyi statisztikák. A valamivel több mint négyszáz főt foglalkoztató igazgatóság hatékonyan tevékenykedett, az adócsalások száma, a feketegazdaság látványosan visszaszorult – mondta a lapnak Sors László.
Magyar Nemzet- gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top