Close

„A külügyminisztérium ünnepe, hogy az autonómiáról szólhat”

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adta át Christoph Pannak, a Dél-tiroli Népcsoport Intézet vezetőjének Németh Zsolt államtitkár csütörtökön a Külügyminisztériumban. Az eseményen Tőkés László, az Európa Parlament alelnöke mondott méltató beszédet.

A professzor a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak érvényesítésében, valamint az autonómiakoncepciók megvalósításában szerzett érdemeiért, több évtizedes munkássága elismeréseként kapja a kitüntetést – idézte Schmitt Pál köztársasági elnök indoklását a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Németh Zsolt szavai szerint Christoph Pan személyében egyszerre érvényesült az elméleti szakember és a gyakorlati politikus. 1961-ben hozta létre a Dél-tiroli Népcsoportok Intézetét, amely jelentős segítséget nyújtott a kisebbségek helyzetének rendezésére megkötött Gruber-De Gasperi egyezmény megvalósításában.

Az államtitkár kitért rá: Christoph Pan a 90-es évek elején elvállalta az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának (FUEV) vezetését, ezzel komoly feladatot vállalt magára. Munkája eredményeként juthattak el a magyar kisebbségi szervezetek autonómiakoncepciójuk kidolgozásáig és a békés, demokratikus, józan, kiegyensúlyozott gyakorlati politikai szerepvállalásig.

Sokat tett a magyar kisebbségek érdekeiért

Tőkés László szerint a Magyar Külügyminisztérium nagy ünnepe, hogy az autonómiáról szólhat és székházában függetlenségi törekvések egyik megtestesítőjét tüntetheti ki. Hozzátette: ha párhuzamot vonunk, a Külügyminisztérium messze lekörözi a Nemzeti Színházat és reméljük ezután már mindig így lesz a nemzeti kormányzat idejében.

Az Európa Parlament alelnöke hangsúlyozta: az 1989-es rendszerváltást követően Christoph Pan sokat tett az erdélyi magyar kisebbségek érdekeiért, ismeretséget kötött a székelyekkel, felkarolta önállósági törekvésüket, területi autonómiájuk alapszabályának kidolgozásához is hozzájárult.

Úgy folytatta: rajtunk áll, megfogadjuk-e a politikus bölcs tanácsait, hiszen történelmi időket élünk ma Magyarországon és a Kárpát-medencében. Ahogyan Dél-Tirol autonómiája mögött ott állt az anyaország, Ausztria, hasonlóképpen hazánk új nemzeti kormánya és az új Országgyűlés is tanúságot tett az elszakadt nemzetrészek önrendelkezési törekvéseinek támogatásáról. Tőkés arról is beszélt, ma már nagyobb reménységgel jelenthetjük ki, hogy lesz Székelyföldnek területi autonómiája, és a XXI. században az Európai Unión belül megszülethet a magyar unió is.

 Az autonómia halad

Christoph Pan a kitüntetés átvételét követően elmondta: amíg meg nem nyíltak a határok és Európa nem egyesült, addig Dél-Tirolban egyedül folytatták a küzdelmet a függetlenségért. Miután megszűnt az európai megosztottság, és előtérbe került a kisebbségi kérdés, a magyarokban találták meg a legerősebb partnerünket. A professzor egy Tusnádfürdőn napvilágot látott idézettel zárta köszönőbeszédét, miszerint: „A kutya ugat, az autonómia pedig halad”.

A 90 százalékban osztrákok lakta Dél-Tirol az I. világháborút lezáró békeszerződés értelmében szakadt ki Ausztriából és került Olaszországhoz. A győztesek ezzel jutalmazták meg Rómát, amely 1916-ban cserbenhagyta addigi szövetségeseit, a központi hatalmakat, és átállt az antant oldalára a háborúban.

Az 1946-os párizsi szerződés intézkedéseket irányzott elő a német ajkú lakosság „népi jellegének megőrzésére”, a német nyelv egyenrangú használatára, és területi önkormányzat megvalósítására. Az 1972-ben kötött olasz-osztrák megállapodás Ausztriát a dél-tiroliak védnökeként ismerte el.
(fidesz.hu-MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top