Close

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordult a „médiaalkotmány” ügyében

Az LMP az Alkotmánybírásághoz fordult a magát nemes egyszerűséggel „médiaalkotmánynak” becéző törvény ügyében. A múlt héten kihirdetett, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény ugyanis számos ponton ellentétes az Alkotmánynak a vélemény- és szólásszabadsággal kapcsolatos paragrafusával. A kétharmados kormánytöbbség által, egyébként szintén alkotmányellenesen kialakított médiairányítási rendszer ezzel a törvénnyel kente fel arra, hogy ha érdeke úgy kívánja, korlátozza a sajtó szabadságát.


Az új „médiaalkotmány” például minden lineáris és lekérhető médiaszolgáltatótól megköveteli a kiegyensúlyozott tájékoztatást, ami az Alkotmánybíráság egy 2007-es határozata szerint csak a közszolgálati és széles tömegeket elérő rádióktól, televízióktól várható el. Azt pedig persze a kizárólag Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács fogja eldönteni, hogy mi számít kiegyensúlyozott tájékozhatásnak – lehetőséget adva a kormánynak nem tetsző orgánumok elnémítására. Szintén ellentétes az alkotmánnyal az a tényfeltáró újságírást jelentősen korlátozó passzus, amely közelebbről meg nem nevezett közrendvédelmi vagy nemzetbiztonsági okokból kötelezheti az újságírókat az informátoraik kiadására.

Az LMP ezért azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy semmístse meg ezeket a passzusokat. Reméljük, időközben a Fidesz az adó és járulékügyek után nem veszi ki az AB hatásköréből a médiaügyek megítélését is.

 

Karácsony Gergely
frakcióvezető-helyettes
LMP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top