Close

Megzavarta a madarak bioritmusát az őszi meleg

nyári hideg, illetve az októberben és novemberben tapasztalható szokatlanul meleg időjárás a madarak bioritmusát is megzavarta – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Az MME munkatársaihoz számos bejelentés érkezett az állatok megszokottól eltérő viselkedésformáiról: a későn költő fecskék és az itthon maradt gólyafiókák után több új széncinege-fészekaljról is tudomást szereztek, a novemberi fiókák kirepülésére pedig csak akkor van esély, ha továbbra is enyhe marad az időjárás. Az MME Baranya megyei csoportjához októberben, sőt ezekben a napokban is érkeztek bejelentések aktív széncinegefészkekről, és az ország más részein is megfigyelték a faj kései költését.

Hasonló a helyzet a molnárfecskékkel is, amelyek jelentős része általában szeptember közepére elhagyja az országot, és már csak az északi vonuló állományok utolsó átrepülő példányaival lehet találkozni. Idén azonban még októberben is érkeztek jelentések fiókás fészekaljakról. Ezek a szélsőségesnek nevezhető költések minden bizonnyal a hűvös júniusi idő következményei, ami miatt több faj is megcsúszott, és pótköltésbe, néhány madár esetleg harmadik költésbe kezdett.

A szervezet augusztus-szeptemberben kampányt folytatott a kényszerűen itthon maradó, elkésett gólyafiókák megmentése érdekében. Idén a gólyák – több más fajhoz hasonlóan – a legjobb esetben is alig 50 százalék körüli költési sikert értek el, ráadásul sok pár az első fészekalj pusztulása után megkésett pótköltésbe kezdett, és az ebből kelt fiókák túl fiatalok voltak ahhoz, hogy a szülőkkel az augusztus 20 körül kezdődő vonuláskor elhagyják a fészket. A nyár végi mentés sikeres volt, a fészekben ülő fiókák mentőhelyekre kerültek, a fészket elhagyó, de el nem vonuló gólyafiókák problémája pedig – ha egyáltalán lesz ilyen – csak a kemény fagyok beköszönte után várható.

Forrás: www.index.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top