Close

Kétgólos siker a litvánok ellen

Győzelemmel zárta az évet Litvánia ellen a magyar válogatott. A rengeteg helyzet ellenére mindössze két góllal verte Egervári Sándor csapata a sokkal kevesebb helyzetet kidolgozó balti együttest. A félidei 0-0-s eredményt követően után végül Priskin és Dzsudzsák góljai tették magabiztossá az év utolsó válogatott-mérkőzését.

A mai győzelemmel a válogatott egy 24 éves negatív rekordot adott át a múltnak, legutóbb 1986-ban sikerült négy meccset egymás után nyernie nemzeti csapatunknak. (Abban az évben kétszer az Ázsia válogatottat, Katart, majd Brazília válogatottját sikerült barátságos mérkőzésen felülmúlnia a magyaroknak.) Litvánia csupán négy hellyel van hátrébb a FIFA-világranglistán, mint Magyarország (43.), ettől függetlenül kötelező győzelmet vártak Raimondas Žutautas együttese ellen. A Sóstói-stadionba kilátogató mintegy 4000 néző parázs első negyedórát láthatott, már az első percekben megszerezhette volna a vezetést a magyar csapat, de Szalai lövése és Dzsudzsák szabadrúgása sem végződött góllal. Szalai kétszer is ziccerbe került, de a litván kapus szenzációs védésekkel őrizte meg kapuját a góloktól. A litvánoknak az első félidőben helyzetük sem volt, a magyar válogatott uralta a játékot, de gól nem született

A második játékrészre Egervári Sándor becserélte Kádár Tamást, akinek ez volt az első mérkőzése a címeres mezben. A mérkőzés lendülete ott folytatódott, ahol a szünetben abbamaradt, de gól sajnos nem született, pedig Priskin kétszer is bevehette volna Karcemarskas kapuját. A 61. percben végre eredménye lett a folyamatos támadásnak, Priskin közeli lövése után ünnepelhetett a publikum, az Ipswich Town labdarúgója nyolcadik gólját szerezte a válogatottban. Hajnal Tamás hosszú idő után ismét pályára léphetett a nemzeti csapatban, Czvitkovicsot váltotta, Lázár helyére pedig Vermes Krisztián érkezett. A válogatott lendülete nem tört meg, sőt a 80. percben Dzsudzsák távoli lövéséből hatalmas gól született. A litván kapus nem állt a helyzet magaslatán, mentségére legyen, hogy a Dél-Afrikai vébén használt labda (Adidas Jabulani) megtévesztően szitált, mielőtt a kapuba zúdult volna.
A kétgólos győzelem a helyzetek fényében lehetett volna akár ötgólos is, de a válogatott játékát így sem érheti kritika. A 2010-es év második fele sikerekben gazdag volt, a nemzeti csapat mérlege idén négy vereség, egy döntetlen és négy győzelem volt. 2011-ben február 9-én Győrben egy barátságos mérkőzéssel kezdődik meg az újabb szezon (még nem dőlt el, ki lesz az ellenfél), majd március 25-én a világbajnoki ezüstérmes Holland válogatottat fogadja itthon a nemzeti tizenegy.
 
Magyarország – Litvánia 2-0 (0-0)
Székesfehérvár, Sóstói-stadion, 4200 néző
játékvezető: Nijhuis (holland)
Magyarország: Fülöp – Lázár (Vermes, 73.), Lipták, Juhász (Pintér Á., 79.), Laczkó (Kádár, 46.) – Czvitkovics (Hajnal, 73.), Koman, Elek Á. (Varga J., 46.), Dzsudzsák – Rudolf (Priskin, 46.), Szalai.
Litvánia: Karcemarskas – Fridrikas, Kijanskas, Klimavicius, Radavicius – Stankevicius, Galkevicius, Pilibaitis (Eliosius, 68.), Novikovas (Jersovas, 82.) – Poskus (Fridrikas, 46.), Sernas (Velicka, 58.).
gól: Priskin (61.), Dzsudzsák (80.)
sárga lap: Klimavicius (29.), Elek Á. (34.), Pilibaitis (41.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top