Close

Kutya-macska „lefetyológia”

Megfejtették a kutyák és a macskák ivási technikájának különbségét. A macskák sokkal elegánsabban és tisztábban lefetyelnek, mint a kutyák, amelyek ivás után gyakran hagynak kisebb tócsát a padlón.

A technikák eltérésének megfejtéséhez a kulcsot nagyon lassított felvételek adták: kiderült, hogy a macskák nyelvmozgását képtelen követni az emberi szem. A lényeg: a kutyák kanalat formálnak nyelvükből iváshoz, a macskák viszont fordítva görbítik – lefelé, J-alakban – a nyelvüket és nem mártják a folyadékba, hanem annak csupán a felszínét érintik nyelvük hegyével, amelyet közben villámgyorsan mozgatnak, hogy szívóhatást keltsenek, legyűrve a gravitációt – mármint a folyadékot „visszavonzó” erőt. Mindeközben a szájukat is csukni-nyitni kell ugyanakkora másodpercrész alatt, mert ha nem, akkor visszacsurog a folyadék a tálkába, illetve megszűnik a szívóhatás.

A felvételek alapján kiderült, hogy a macskák ivási átlagsebessége 4 korty/másodperc. Egy-egy nyelvmozdulattal 0,1 milliliter folyadékot szívnak magukba. A nagymacskák ennél lassabban kortyolnak.

A felfedezésekhez a tekintélyes Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), a Virginia Tech és a Princeton Egyetem tudósai áldoztak idejükből, főként folyadékdinamikai szakértők.

 

Forrás: www.gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top