Close

Hivatkozás a Szent Koronára és a kereszténységre

Pozsgay Imre szerint a magyarság önazonosságát erősítő, a Szent Koronára és „a keresztény nemzeti kultúrára” hivatkozó alkotmányra van szükség.
Az egyetemi tanár, az új alaptörvény koncepciójának kidolgozását segítő, a miniszterelnök által felkért testület tagja szombaton Budapesten azt mondta: a kétkamarás Országgyűlés híve. Szerinte a felsőházban kellene biztosítani a civil szervezetek, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét. „A lényegünkhöz tartozónak tekintem, hogy az alkotmányban kimondjuk: Magyarország alkotóeleme a keresztény nemzeti kultúra” – fejtette ki. Hozzátette, „ha a Szent Koronát is belefoglaljuk az alaptörvénybe (…) önazonosságunkat visszavezetjük azokra az eredetekre, amelyekre büszkék lehetünk”.

A Szent Korona alkotmányba foglalásáról azt mondta: nem számít könnyű küzdelemre, de fontosnak tartja, hogy arra jogforrásként hivatkozzon az alaptörvény. „Nem hiszem, hogy a respublikát le kellene váltani” – szólt az államformáról, megjegyezve: Burundi köztársaság, Dánia pedig királyság, tehát önmagában a köztársasági államformából nem sok minden következik.

Helytelenítette, hogy az Alkotmánybíróság lényegében alkotmányozó testületként, a politikai küzdelmek színtereként működött az elmúlt években. Hozzáfűzte: a testületnek nincs költségvetési felelőssége, így indokolt, hogy a büdzsé kiadásait érintő kérdésekkel ne foglalkozhasson.

Pozsgay Imre kitért arra, hogy noha az ellenzék népszavazásra bocsátaná az új alaptörvényt, a jelenlegiről sosem tartottak referendumot, annak megalkotásából „kihagyták a társadalmat”, majd szövegét többször is pártalkuk révén módosították.
Ezért is fontos, hogy a magyar társadalom helyeselje az új alkotmányt – mutatott rá. Hozzáfűzte, elvileg nem ellenzi, hogy népszavazás döntsön az alaptörvényről, de nem támogatja, ha „az egy alkotmányozás elleni provokáció”, mert ez esetben a népszavazás „a társadalmi békét veszélyezteti”.

Kijelentette: a kormánytöbbség a kétharmados többség megszerzésével felhatalmazást kapott az alkotmányozásra. Ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy „a gusztust is sérti, hogy Gyurcsány Ferenc vonja kétségbe Orbán Viktor legitimitását”.

A Klebersberg Akadémia rendezvényén Pozsgay Imre jelenlegi szerepét úgy jellemezte: nem szakjogászként, hanem politikai akarat megfogalmazójaként „egyengeti” az alkotmányozás folyamatát.

Forrás: www.fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top