Close

EU-elnökség: a honlap lesz a egyik legfontosabb eszköz

A magyar EU-elnökség legfontosabb kommunikációs eszköze a honlap lesz, amelyet hétfőn kezdenek tesztelni, és december 20. körül élesítenek – mondta el az elnökség hivatalos honlapjáról tartott előadásában a projekt vezetője egy szombati budapesti szoftverfejlesztési konferencián.

Rácz Péter – aki európai uniós szakértő és politikai elemző, emellett weblapok projektmenedzselésével és tervezésével foglalkozik – elmondta: a jelenlegi belga elnökség honlapjának nyílt forráskódú Drupal keretrendszerét veszik át, alakítják a magyar igényekhez.

A szakértő a CEU konferenciaközpontban rendezett Drupal-hétvégén kifejtette: az elnökségi honlapnak mindenekelőtt gyors és hatékony kommunikációs eszközként kell funkcionálnia. A legfőbb tartalmi követelmény, hogy közvetítse az elnökség céljait és eredményeit, ezenkívül tartalmazni fog „egy kis országpromóciót”. Rámutatott, ez utóbbit nem szabad túlzásba vinni, ugyanis nem turisztikai oldalról van szó; ezt a feladatot elsősorban kulturális elemek elhelyezésével fogják megoldani.

Rácz Péter elmondta, hogy a problémamentesen működő belga honlap testreszabásához megvizsgálták a korábbi elnökségi oldalakat és felmérték a célközönséget. A legfontosabb célközönséget az újságírók alkotják, de a sajtón kívül a diplomaták és szakértők, továbbá az „egyszerű látogatók” szempontjait is figyelembe vették. Elmondta, hogy napi 10-20 ezres látogatottsági mutatóra lehet majd számítani.

A fejlesztés legfőbb elvei között említette a könnyen kezelhető felület kialakítását, az egyszerű navigációt. Az is fontos cél, hogy – bár hivatalos, intézményi oldalról van szó – látványos, szerethető felületet hozzanak létre, ahol a felhasználók otthonosan érezhetik magukat.

A honlapfejlesztők vezetője bemutatta a honlap kezdőoldalának vázlatát. Az oldal felső, rögzített eszközsávjában lehet egyebek között nyelvet váltani, betűméretet változtatni, és onnan lehet előhívni a kommunikációs eszközöket és a főbb közösségi megoldásokat.

Az oldal az aktuális hírek, események mellett statikus, például az EU-t és Magyarországot bemutató elemeket is tartalmaz. A honlap fogyaszthatóságát fogják szolgálni a színes elemek, köztük magazinjellegű írások, ez utóbbi modulok a honlap alján kapnak helyet. A jobboldali sávban kaphat helyet a kulturális blokk. Mint elmondta, el akarják kerülni, hogy az EU-elnökségi oldalra látogatók azt unalmasnak találva 2-3 kattintás után továbbálljanak.

Rácz Péter az MTI-nek elmondta: a honlapnak egy vagy több belső, külügyminisztériumi bloggere lesz, és a legismertebb, véleményformáló magyar bloggerek, köztük politológusok, szakértők blogjaihoz vezető linkeket is elhelyeznek az oldalon. Az a szándék, hogy a hivatalos EU-elnökségi kommunikáció mellett a politikai spektrum minden részét képviselő bloggerek is hangot kapjanak – tette hozzá.

A szakértő azt is elmondta: részben a korábbi elnökségek hagyományai alapján négy-öt Twitter-csatornát fognak megnyitni; az EU-elnökségi szóvivőknek lehetőségük lesz, hogy ezeken a csatornákon személyesebb, könnyedebb kommunikációt folytassanak.

Kiss Márton, a honlapfejlesztési projekt műszaki vezetője elmondta: a nyílt forráskódú, ingyenes Drupal tartalomkezelő rendszert használó belga honlap átvételének az a nagy előnye, hogy nem kell valamely külföldi cégnek magas licenc-díjat fizetni. Azt is előnynek mondta, hogy a Drupalt más országokban is sikerrel alkalmazzák intézményi szinten, például a washingtoni Fehér Ház honlapja is ezt a rendszert használja.

A Külügyminisztérium az MTI-t korábban úgy tájékoztatta: a honlapon az elnökséggel kapcsolatos hírek és háttéranyagok lesznek olvashatók, de a hivatalos közleményeken, dokumentumokon kívül az elnökségi mindennapok is megjelennek majd országpromóciós elemekkel. A szervezők törekvése szerint az olvasók olyan kulisszatitkokat is megtudhatnak majd, hogy mi szerepel a díszvacsorák menüjén és milyen kulturális eseményeken vesznek részt az EU-elnökség vendégei.
A magyar EU-elnökség weboldalán – a www.eu2011.hu címen – egyelőre csak az a tájékoztatás olvasható magyar, angol és francia nyelven, hogy Magyarország 2011. január 1-jétől látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét.

Forrás: www.fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top