Close

Szijjártó szerint Simor nagyon megsértődött

Simor András jegybankelnököt a kormánnyal szembeni komoly sértődöttség vezérli – ezt mondta Szijjártó Péter az MNB-elnök által elmondottakra.
 

A miniszterelnök szóvivője újságíróknak leszögezte: a kormánytól senki ne várjon megszorításokat, a kabinet intézkedéseivel az arányos közteherviselésre, a munkahelyteremtésre és a növekedésre összpontosít. Szijjártó azt mondta: Simor András a költségvetési szférában meghatározott 2 millió forintos fizetési plafon bevezetése, azaz fizetésének csökkenése miatt személyesen sértődött meg a kormányra.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön egyebek mellett jelezte: a jegybankkal nem konzultált a kormány a 2011. évi költségvetésről.
A miniszterelnök szóvivője a jegybankelnök szavaira reagálva úgy vélekedett: nem csoda, hogy Simor Andrásnak nem tetszik az új magyar adórendszer, mert az a magyar emberek és az ország talpra állásának érdekét szolgálja az offshore cégek érdekei helyett. Sajnáljuk, hogy a jegybank nem ért egyet az arányos közteherviselés megvalósításával, márpedig megszorításokat senki ne várjon a nemzeti ügyek kormányától, az emberekről újabb bőrt lehúzni lehetetlen – fogalmazott a szóvivő. Leszögezte: a kormány nem az előző szocialista kormányok sikertelen és kudarcra ítélt gazdaságpolitikáját kívánja folytatni.
A költségvetésből a strukturális reformokat hiányoló MNB-kritikára azt mondta: nem volt még olyan kormány Magyarországon, amely ilyen rövid idő alatt ilyen komoly reformokat kezdett el, mint az Orbán-kabinet. Példaként említette a nemzeti együttműködés politikai rendszerének felépítését, azaz azt, hogy jóval kisebb létszámú a kormány, mint korábban, hogy az önkormányzati képviselő-testületek létszámát megfelezték, és a maihoz képest feleannyi képviselője lesz az Országgyűlésnek a jövőben.
Mint mondta, komoly gazdasági és adóreform keretében az eddigi aránytalan, bonyolult adórendszer helyett egyszerű, arányos, családokat, munkát támogató adórendszer jön létre; a kormány megteremtette a lehetőségét annak, hogy a biztonságot jelentő állami nyugdíjrendszerbe térjenek vissza az emberek a „nyugdíjtőzsdéről”, ahol befizetéseiket kockáztatják. „Ennél mélyebb és átfogóbb reformokat egyetlenegy kormány sem indított ilyen rövid idő alatt” – közölte Szijjártó Péter.
Arra az MNB-kifogásra, miszerint a jegybankkal a kormány a törvény-előkészítés során nem egyeztet, azt válaszolta: erről a nemzetgazdasági minisztert kellene megkérdezni. Ismerve a miniszter „alaposságát”, Szijjártó Péter nem gondolja azt, hogy Matolcsy György törvényileg nem megalapozottan nyújtotta volna be a költségvetést az Országgyűlésnek.
Az MNB egy másik megállapítására, miszerint a különadók és a jövedéki adó emelése inflációnövelő hatású, a szóvivő úgy reagált: ez a „kákán való csomókeresés”. Úgy tűnik, hogy a „jegybankelnök a személyes sértődöttségét nem tudta továbbra sem levetkőzni” – fogalmazott.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top