Close

Városi lebegés

Sokszor, sok élethelyzetben hallani, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de mi történik, ha a kert nyelvére kell lefordítani e megállapítást? Idén erre keresték a választ a kertépítő szakemberek, kertészmérnökök a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (­MAKEOSZ) által meghirdetett verseny pályázati felhívása szerint.

„Csak igen keskeny mezsgye választja el egymástól a kellemesen merész és a magamutogató, disszonáns kertet” – vallja Maros Krisztián, a Prime-Garden Bt. kertészmérnök-ügyvezetője. Ezért, bár ragaszkodnak a stílusos, olykor meghökkentő megoldásokhoz, ha egy kertet terveznek, a harmóniához legalább annyira. A cél, hogy a kert együtt éljen az emberrel, zöld szobává váljon, ahol jó üldögélni, pihenni, jó barátokat fogadni, és amit jó gondozni. Az év kertjének tervei is ezen gondolatmenet mentén fogantak.

Az ellentétek és vonzások alapját két szint megteremtésével alapozták meg. Alul egy árnyékos, tiszta és szögletes vonalakból építkező kertrészt, a felső szinten egy könnyed, gazdag növénybeültetésű napozóteraszt teremtettek. Köztük faszerkezetre épített acéllépcsőkön tehetjük meg utat. A kis kertek nagy „fegyvere” a térjáték, amit süllyesztett és kiemelt részekkel nagyszerűen megoldhatunk. A kellemes ücsörgés helyszínét csiszolt mészkőlapokból épített padok, dobogók adják, amelynek egyik támfala egyben a kerti tó határát is kijelöli. A merevséget árnyékkedvelő évelők – árnyékliliomok, páfrányok, tűzesők, gólyaorr – beültetésével, és egy hatalmas pókhálót formázó függőágy felfüggesztésével oldották. Az ágyon átlátni, így olyan érzésünk lehet, mintha lebegnénk, miközben pompás rálátásunk nyílik a vízinövények között úszkáló halakra. A két teret vízfüggöny választja el egymástól, ami még meghittebbé teszi a víz fölötti pihenőrészt. A kert másik kellemes látványossága a modern térplasztika: a „gömbölyded” szobornak ugyancsak a szögletesség feloldása jutott feladatul.

A teljes cikk az A Mi Otthonunk magazin novemberi számában olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top