Close

Nem két, hanem négy évig szedné a válságadót a kormány

Még 2014-ben is kivetnék a válságadók, ez derül ki a jövő évi költségvetés apró betűs részéből. Erre Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke hívta fel a figyelmet a köztévé reggeli műsorában. Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy 2-3 évig maradnak a válságadók.
 
Elmondta, hogy a tegnap megkapott középtávú kivetítésben más meglepetések is vannak. A költségvetésben feltételezik, hogy évről évre, 2014-ig minden évben bejön 530 milliárd forint a magán-nyugdíjpénztári vagyonból. Ezt az összeget vagy elkölti a kormány, vagy államadósság törlesztésre fordítja, de mind a kettőt nem lehet csinálni – figyelmeztetett a Költségvetési Tanács elnöke. 

   
Kopits György megállapította, hogy a kormány olyan költségvetési számokkal számol, amelyek nem valósíthatók meg. A középtávú kivetítésben vannak meglepetések és olyan feltételezések, amelyeket nehéz elfogadni, mondta Kopits György és példaként az évi 5 százalékos GDP növekedési ütemet említette.  
A Költségvetési Tanács számítása szerint 102 ezer munkahely teremtődik meg négy év alatt, és nem látják a jelét annak, hogy a kormány terveiben szereplő 400 ezer létrejönne. Kopits György szerint fontos lenne, hogy az adófizetők ismerjék előre hosszabb távon is a feltételeket, mert enélkül nem mernek lépni, beruházást tartanak vissza.
A Fidesz azt is szerette volna az adótörvények módosításakor beadott salátatörvény „apróbetűs” részében tartani, hogy módosítja a járuléktörvényt és a nyugdíjjárulékot 9,5 százalékról 10 százalékra emeli. Meg is szavazták hétfőn.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top