Close

Martonyi: Szerény lehetőségeink keretei között próbálunk segíteni

  MNO – BL 

Élnünk kell azzal az eséllyel, hogy baráti és őszinte kapcsolatokat ápolunk a közel-keleti konfliktus mindkét fontos szereplőjével, és szerény lehetőségeink keretei között megpróbálunk e kapcsolat alapján segíteni – jelentette ki Martonyi János magyar külügyminiszter kedden befejeződött, háromnapos közel-keleti látogatását összegezve az MTI-nek a helyszínről adott telefonos interjúban.
 

 
 
Martonyi kedden a Palesztin Hatóság székhelyén, a ciszjordániai Rámalláhban Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel és Szalám Fajjad miniszterelnökkel elsősorban a közel-keleti konfliktus megoldásának lehetőségeiről, illetve a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt. Mint elmondta, a Palesztin Hatóság nagyra értékeli azt a segítséget, amelyet Magyarország oktatási területen palesztin ösztöndíjasok fogadásával nyújt neki. „Nagyon fontos, hogy továbbra is segítsük a Palesztin Hatóságot” – húzta alá. „A magyar kormány a közelmúltban úgy döntött, hogy egy szerény összeggel hozzájárul a betlehemi Születés templomának évszázadok óta esedékes helyreállításához, amit a palesztin fél nagyra értékel” – tette hozzá.
Martonyi nagyon fontosnak és sikeresnek minősítette mostani közel-keleti látogatását, különös tekintettel arra, hogy szűk két hónap múlva Magyarország átveszi az EU soros elnökségét. Látogatása során először Jordániában II. Abdalláh királlyal és Nasszer Dzsaude külügyminiszterrel a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről és a közel-keleti konfliktus megoldásának módozatairól tárgyalt. Ezután Izraelbe látogatott, ahol ottani kollégájával, Avigdor Libermannal, valamint Reuven Rivlinnel, az izraeli parlament elnökével és két kulcsminiszterrel, Dan Meridor hírszerzési és atomenergia-ügyi miniszterrel, miniszterelnök-helyettessel és Daniel Herskovics tudomány- és technológiaügyi miniszterrel tárgyalt, illetve fogadta őt Simon Peresz államfő, és találkozott az izraeli magyar közösség képviselőivel is.
A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja a kétoldalú kapcsolatok erősítését kereskedelmi, gazdasági, befektetési téren mind Jordániával, mind Izraellel, mind pedig a Palesztin Hatósággal, és erről a közel-keleti konfliktus mellett szintén részletes tárgyalásokat folytatott.
Izrael kelet-jeruzsálemi lakásépítési terveit kommentálva – amelyet előző nap jelentett be az izraeli kormány –, kijelentette, hogy ez csalódást keltett mindenütt, mindenekelőtt Washingtonban, de természetesen az EU-ban is. Az unió eddig is elítélte ezt a politikát, és ezt az álláspontját továbbra is fenntartja – hangsúlyozta. Mindazonáltal – tette hozzá – az izraeli–palesztin tárgyalások lehetősége még nem zárult le, és továbbra is mindent meg kell tennie minden szereplőnek annak érdekében, hogy a békefolyamat ne szakadjon meg, és a közvetlen tárgyalások folytatódjanak. „Az izraeli félnek pedig be kell látnia, hogy a további telepítésekkel azt kockáztatja, hogy bezárul ez az ablak. Azt hiszem, most mindenkinek az a feladata, hogy megakadályozza, hogy ez megtörténjen, és a felek élni tudjanak ezzel a jelenlegi különleges történelmi lehetőséggel” – állapította meg végezetül Martonyi János.
(MTI) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top