Close

„Húsz év után beszéljünk végre a többségi demokráciáról!”

Lázár János hétfői sajtótájékozatóján leszögezte: személy szerint ezt a gondolatot fogja képviselni az alkotmányozás folyamatában is és a következő hónapok minden egyes döntésében. A honatya emellett a 98 százalékos különadó, az Alkotmány és az Alkotmánybizottság hatáskörét érintő javaslatokban rejlő lehetőségekről beszélt.
 

 
A frakcióvezető elmondta: a költségvetési bizottságban megfogalmazott, általa javasolt módosító indítványt és az Alkotmányügyi bizottság által szintén elfogadott indítványról leghamarabb jövő hét kedden dönthet az Országgyűlés. Hozzátette: e hét szerdán javasolni fogja, hogy még aznap döntés szülessen és jövő hét kedden végszavazás legyen a mind a három törvénytervezet: a 98 százalékos különadó, az Alkotmány és az Alkotmánybizottság (Ab) hatáskörének ügyében.
Leszögezte: abból a választási ígéretből, ami a „pofátlan” végkielégítésekre vonatkozik, engedni nem lehet és akceptálni kell azt a társadalmi igényt, hogy ezt több évre visszamenőleg szükséges megvalósítani. Az esetleges elfogultsági vádak elkerülése érdekében kifejtette: a különadó tekintetében egyik érintett éppen ő maga, hiszen két alkalommal kapott szabadságmegváltást, 2006-ban és 2010-ben is, amit 98 százalékkal kell majd jövő év márciusáig leadóznia, ha a Ház elfogadja az indítványt.
A választási ígéret teljesítése a demokrácia megerősítése – jelentette ki Lázár János. Hozzátette, személy szerint ezt a gondolatot fogja képviselni az alkotmányozás folyamatában is és a következő hónapok minden egyes döntésében.
Úgy folytatta: felhívta az Országgyűlés figyelmét, hogy nézete szerint 20 év után alkalmas a helyzet arra, hogy végiggondoljuk, beszéljünk róla és megfontoljuk azokat az érveket, amelyek amellett szólnak, hogy a többségi demokráciát érdemes erősíteni Magyarországon a képviseleti rendszereken belül.
A legnagyobb kormánypárt frakciójának vezetője arról tájékoztatott: 4 pontban nyújtott be törvénymódosítási javaslatot a 98 százalékos különadóval kapcsolatban. Az egyik ilyen pont a szerint a nyugdíjba vonulók kikerülnének a különadó hatálya alól. Azokra, akik az elmúlt öt évben állami vezetőként dolgoztak, a bruttó két millió forintos határ vonatkozna – ebből a kormány semmiképp sem kíván engedni. Az állami vezetőkre a szabadságmegváltás mint mentesség, vagy az adóalapba be nem számított rész nem vonatkozna. – Aki polgármester lesz, vagy állami vezető, annak a munkáját kell végeznie és felejtse el, hogy szabadságra megy – fűzte hozzá Lázár János aki arról is beszélt, szakszervezeti javaslatra mondta a költségvetési bizottságnak, hogy 3,5 millió legyen az állami vezetőkre vonatkozó befizetési kötelezettség felső határa.
ülönadó összegét 2005 januárjától kellene befizetni, 2011 márciusának végéig – hangsúlyozta Lázár János. Mindezzel hatékonyan felelősségre lehetne vonni azokat az állami és fővárosi cégek élén dolgozó vezetőket akik a kérdéses időszakban dolgoztak.
Az Ab hatáskörével kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta: javasolni fogja az Országgyűlésnek, hogy a népszavazással ne kösse össze az alkotmánybizottság hatáskörének újragondolását, e tekintetben hagyja békén a népszavazási tilalmakat. – A többségi demokrácia erősítése megfontolandó 20 év után – folytatta. Éppen ezért javaslatot fog tenni, hogy az Alkotmánybizottságnak igen is legyen joga arra, hogy a költségvetési, a költségvetés végrehajtásáról szóló, vagy adó, járulék, vám illetéktörvények tekintetében kontrollt alkalmazzon, amennyiben ez az élethez való jogot, emberi jogot, szólásszabadság, véleménynyilvánítás jogát és más alapjogokat érint.
(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top