Close

Egy magyar nemzet, egy állampolgárság!

      
 A magyar nemzetnek elkötelezett nemzetpolitikára és erős államra van szüksége – húzta alá Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a IX. MÁÉRT ülésen pénteken. Kiemelte: a MÁÉRT mellett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát is össze fogják hívni. 
 

 
 
 A magyar nemzet elsődleges kötelessége saját magyarságának megőrzése. Ez a felelősség a nemzetünk fennmaradását szolgálja – szögezte le Semjén Zsolt a IX. MÁÉRT-en tartott beszédében. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: az anyaország és a határon túli magyarság körében kimutatható katasztrofális demográfiai mutatók mellett az elvándorlás, és a határon túliak esetében az erős asszimiláció is veszélyezteti a nemzet megerősödését.
Semjén Zsolt egy hasonlattal élve úgy fogalmazott, a magyar nemzet egy háromlábú székhez hasonlítható, melyben a három lábat Magyarország, a Kárpát-medencei magyarság és az emigráció magyarsága alkotja. Bármelyik láb kiesik, akkor az egész szék szétesik – fűzte hozzá.
Mint folytatta, a magyar nemzetnek elkötelezett nemzetpolitikára és erős államra van szüksége. Semjén Zsolt erős impulzusnak nevezte a nemzetért folytatott küzdelemben a magyar állampolgárság megadásának lehetőségét. Kitért arra is, hogy a Magyar Köztársaság egyetlen más országnak sem fog adni információt arról, ki vette fel a magyar állampolgárságot. Nincsen „A” vagy „B” típusú állampolgárság, egy magyar nemzet, egy állampolgárság létezik – húzta alá. Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy az állampolgárság megszerzése ingyenes, és a tegnapi nap folyamán elindult a honosítással foglalkozó portál, melyen elérhető az összes információ és űrlap, ami az egyszerűsített honosítási eljáráshoz szükséges.
Semjén Zsolt kitért arra is, hogy a MÁÉRT mellett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára is szükség van. A MÁÉRT összehívásával kapcsolatosan pedig arra emlékeztetett, a kormány korábban minden egyes szervezetnek levelet küldött, és az értekezlet programját a válaszok alapján állították össze. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hozzátette: többek között egy összmagyar regiszter elkészítése mellett a szakbizottságok felállítását, és állandó jellegű működését szeretné elérni.
Semjén végül kitért a szlovákiai HÍD-Most párt távolmaradására is. Mint fogalmazott, az értekezletre kizárólag a magyar nemzet képviseletére alakult magyar szervezeteket hívtak meg, azonban a Híd önmagát vegyes pártnak tekinti, ezért a MÁÉRT-ra nem kapott meghívást. Ugyanakkor leszögezte, a párttal korrekt partneri viszonyt szeretnének kialakítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top