Close

Tölgyessy: alkalmatlan alkotmánymódosítás

Orbán Viktor „keleties, plebejus demokráciát” javasol, ami elmozdulás a „nyugatos irányhoz képet”- mondta Tölgyessy Péter volt fideszes politikus a Kossuth Rádiónak adott interjújában. 
 

 
A hamarjában előkapott alkotmánymódosítás nem pusztán az Alkotmánybíróság egyetlen döntése ellen szól. Orbán Viktor miniszterelnök ténylegesen gazdaságpolitikájának lényegét félti az Alkotmánybíróságtól – elemezte a helyzetet Tölgyessy Péter alkotmányjogász, volt fideszes országgyűlési képviselő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Tölgyessy szerint tavaly tavasszal még volt, de idén már nincs szükséghelyzet a magyar gazdaságban. A valódi kérdés szerinte Orbán Viktor régi gazdasági tankönyveket sutba vágni remélő, új utakat kereső gazdaságpolitikájának sorsa. A Fidesz személyi jövedelemadó és társasági adó mérséklési elképzeléseit rendkívüli lépésekkel, a különadók rendszerével és a magán-nyugdíjpénztáraknak járó járulékok 14 hónapra szóló kölcsönvételével alapozza meg. Ezek alkotmánybírósági megsemmisítésétől tart a parlamenti többség, és ezért akarja felszámolni a gazdasági törvényhozás alkotmányosságának külső kontrollját – hangsúlyozza.
Az elemző emlékeztet: a magyar Alkotmánybíróság, különösen az első éveiben, módfelett hajlott a ténylegesen jogfejlesztő, aktivista ítélkezésre. Olykor talán távoli összefüggések alapján, nem kellően megokoltan vállalt gazdaságpolitikai felelősséget a Bokros-csomag egyes pontjainak megsemmisítéséért. Ám a végkielégítésekre kirótt 98 százalékos adót megállító döntés szerinte nem ilyen. Úgy véli, hogy a közalkalmazotti törvény alapján adott végkielégítések brutális adója ütközik inkább a jóerkölcsbe. 
(Népszabadság – Teknős Miklós)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top