Close

Két hónap után ismét erősödött a növekedés üteme

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 51,7. Megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása, július óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek üteme az elmúlt két hónap lassulása után ismét erőre kapott. A szezonálisan kiigazított index az idei tíz hónapból nyolcszor jelzett növekedést, és a két összehúzódó hónapban alig maradt az index értéke el az 50,0 ponttól – a későbbi szezonális kiigazítások fényében még ez is változhat. Az október havi index 1,4 százalékponttal magasabb a szeptemberi értéknél (50,3). Október általában kedvező hónap volt a korábbi években, csak 1998-ban, 2004-ben és 2008-ban volt 50,0 pont alatt az index értéke. A nyers BMI érték csökkent szeptemberhez képest. Októberben három kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt szeptemberhez képest (csak a beszerzési mennyiség, a beszerzési árak, a szállítási átfutási idő és a vásárolt készletek indexei mutattak csökkenést). A szeptemberi csökkenés után ezúttal 4,0 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (57,9), és ezzel már tizedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (52,4) csökkent (0,8 százalékponttal) szeptemberhez képest. A termelési mennyiség indexének (53,6) folyó havi értéke 1,3 százalékponttal nagyobb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (69,5) ezúttal enyhén csökkent szeptemberhez képest, de továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizenhetedik hónapja tart. A szállítási átfutási idő indexe (43,6) némileg romlott, értéke 1,5 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberinél, és az átfutási idők nagyobb mértékű hosszabodására utal. Októberben a korábbi növekedés, majd a szeptemberi zuhanás után tovább csökkent a vásárolt készletek mennyisége. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje (45,7) októberben az előző hónapinál 0,4 százalékponttal alacsonyabb.

A késztermékkészletek indexe (47,7) 4,4 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség lassabb csökkenésére utal. A külpiaci mutatók szeptemberhez képest kedvezően alakultak. Az importindex (54,6) 1,5 százalékponttal lett magasabb, és továbbra is növekedést jelez. Az elmúlt hónapban némileg visszaeső exportindex értéke (59,4) ezúttal megugrott, és 4,9 százalékponttal lett nagyobb, így továbbra is az export növekedésére utalva. A foglalkoztatási index (52,7) kilenc hónap folyamatos bővülés után a foglalkoztatotti létszám csökkenését jelezte szeptemberben a feldolgozóiparban, de októberben a múlt havihoz képest 4,1 százalékponttal magasabb lett az értéke, azaz újra a foglalkoztatottság bővülésére utal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top