Close

Bertha Szilvia: a kormány célja saját leválthatatlanságának biztosítása

A Jobbik Munkaügyi kabinetjének vezetője keddi sajtótájékoztatóján a közszférában várható 25-30 ezer fős elbocsátást a demokrácia leépítésének nevezte. Mint ismeretes: az Országgyűlés a nyáron fogadta el a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, mely lehetőséget ad a kormány felügyelete alatt álló intézményeknek, hogy indoklás nélkül bocsássák el a tisztviselőket.

Két kormánypárti képviselő által benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben az indoklás nélküli elbocsátások megengedhetők lennének a közszférában, így a továbbiakban köztisztviselők, közalkalmazottak sem esnek törvényi védelem alá. Ezáltal lehetőség nyílik a kormányzatnak a „slepp” bejuttatására, hiszen nem kell a tartalékos köztisztviselői állományból kollégát kinevezni, hanem külsős kinevezett is lehet az új alkalmazott.

A képviselő asszony kifogásolta, hogy miközben zajlik a vita a jogalkotásban történő társadalmi részvételről, a kormányzat azzal a kiskapuval bújik ki ezen kötelezettsége alól, hogy az ilyen fajsúlyú döntéseket önálló képviselői indítványként nyújtja be. Sőt, további csonkítása a demokráciának, hogy a társadalmi szervezeteket, így a szakszervezeteket kizárja a közigazgatási eljáráson belüli jogorvoslati kezdeményezés lehetőségéből.

Súlyos probléma továbbá a béreltérítés, egyedi bérezés lehetőségének megteremtése, hiszen így a közszférában lehetőség lesz a kormánypárti kedvencek pozitív, az ellenzéki érzelmű kollégák negatív megkülönböztetésére. Ez a közszférából való elüldözés kezdete, aminek célja egyértelműen a kormány leválthatatlanságának biztosítása.

A Jobbik Jogsegélyszolgálata továbbra is rendelkezésére áll azoknak, akik elbocsátásukat jogellenesnek, politikai indíttatásúnak tartják. A jogsegélyszolgálat a kormánytisztviselői törvény hatályba lépése óta több mint száz munkaügyi pert indított jogellenes elbocsátások miatt, erre a továbbiakban is készen állnak.

barikad.hu – jobbik.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top