Close

Halottak Napján szeretteink nyughelyének meghosszabbítását se felejtsük el!

Halottak Napja közeledtével megemlékezünk elhunyt szeretteinkről és kilátogatunk a temetőkbe. Ne felejtkezzünk el azonban arról se, hogy szeretteink sírhelyeit időről időre meg kell újra váltani, emlékeztet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

A sírhelyek újraváltására igen érdemes odafigyelni, tanácsolja Somogyi Tibor, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese, hiszen nem ritka jelenség, hogy szeretteink nyughelyének meghosszabbításáról megfeledkezünk. Igen fájdalmas élmény, ha a temetőbe kilátogatva azt vesszük észre, hogy szerettünk sírja már nincs meg. Ezt elkerülendő, a budapesti temetők a hivatali időben ingyenes felvilágosítást nyújtanak a sírhelyek megváltásának esedékességéről, hiszen ha egy sírhelyet egyszer felszámolnak, akkor már hiába reklamálnak a hozzátartozók.

A koporsós sírhelyeket 25, az urnahelyeket 10, a sírboltokat pedig 60 évente kell újraváltani. A sírhelyek megváltásának díja a temetőtől, parcellától és elhelyezkedéstől függ.

A sírhely felett rendelkezési jogot gyakorló személy, tehát az, aki a nyughelyet eredetileg megváltotta, illetve annak meghatalmazottja jogosult a nyughely újraváltására. Ha azonban lejár a sír megváltási ideje, akkor bárki újraválthatja azt. A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet. A rendelkezési jog gyakorlójának halála esetén annak törvényes örökösét illeti meg a sírhely feletti rendelkezési jog.

A 2000 után lejárt sírhelyek esetében az újraváltásra váró nyughelyek listáját helyi hirdetményben és három újságban teszik közzé, illetve levélben igyekeznek értesíteni a lejárt hantok utolsó megváltóját, mondta el a vezérigazgató-helyettes, ám e levelek gyakran nem érnek célba, hiszen minimum 20-25 évvel korábbi címekről van szó.

A temetők minimum egy, de általában inkább két-három évig várnak a nyughely lejártát követően, mielőtt felszámolnák azt. Amellett, hogy újabban a sírokon elhelyezett címkékkel jelzik azok újraváltásának esedékességét, a Halottak Napját minden évben kivárják, mielőtt a lejárt hantokat végleg felszámolnák.

Október utolsó hétvégéjén, illetve Halottak Napján minden temetői iroda ügyeletet tart (Budapesten 8-17h között), ahol tájékozódhatnak szeretteik nyughelyeinek státuszáról, illetve meg is hosszabbíthatják azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top