Close

Óriási a Fidesz-KDNP előnye

 

 Az október 3-i önkormányzati választást követően tovább nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága és mostanra már több mint négyszeres fölényben van a szocialistákkal szemben – olvasható a Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) legfrissebb felmérésében. Ha most tartanák a választásokat, az LMP és a Jobbik lenne még képes a mandátumszerzésre – szerepel a kutatásban.

Az intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása a felnőtt lakosság körében októberben is ugyanazt az összképet mutatja, mint amit már hónapok óta tapasztal az intézet. Csak a Fidesz-KDNP halvány erősödése emelhető ki, ami az önkormányzati választások után a „győzteshez húzás” jelenségével is összefüggésbe hozható.

Az ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében a szeptemberi 39 százalékról 44 százalékra emelkedett, míg a szocialista párté lényegében nem változott, hiszen szavazótábora 10 százalékról 11 százalékra nőtt.

A pártválasztók körében azonban nem történt jelentős változás a két nagyobb parlamenti párt támogatottságában az elmúlt hónapban: a Fidesz-KDNP tábora a szeptemberi 65 százalékról októberre 66 százalékra, MSZP 17 százalékos támogatottsága pedig 16 százalékra módosult, így a kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt tábora között továbbra is négyszeres a különbség mind az összes választó, mind pedig a pártválasztók körében.

A másik két parlamenti párt támogatottsága is alig változott októberben: a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 7, az LMP-re 4 százaléka szavazna. A pártválasztók körében azonban a Jobbik már 10 százaléknyi, az LMP pedig 6 százaléknyi szavazatra számíthat. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is egyedül az MDF támogatottsága éri el a mérhetőség szintjét, amely így is csak 1 százalék mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.

(tarki.hu-mno-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top