Close

Csak ügyészek közül lehetne kinevezni a legfőbb ügyészt

Az Országgyűlés szerdai ülésnapján megkezdi az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvény módosításának általános vitáját. Az előterjesztésben a kormány egyebek mellett azt indítványozza, hogy a parlament a jelenlegi hat helyett kilenc évre válassza meg a legfőbb ügyészt.

A javaslat szerint a legfőbb ügyészt csak „belülről”, az ügyészek közül lehetne kinevezni. Az indítványban szerepel az is, hogy a megbízatási idő letelte és a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a legfőbb ügyészi jogköröket mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép. (Kovács Tamás legfőbb ügyész december 13-án tölti be 70. életévét.)

 

Januártól a társadalom legszélesebb rétegei számára válhat lehetővé, hogy a jogszabályok előkészítése során véleményét, észrevételét kifejtse a társadalmi részvételről szóló törvény tervezete szerint, amelynek szintén szerdán kezdődik a parlamenti vitája. A javaslat értelmében társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a törvények, a kormányrendeletek, a miniszteri rendeletek tervezeteit, azok indokolásával együtt. Nem kellene viszont társadalmi egyeztetésre küldeni a fizetési kötelezettségekről, az állami támogatásokról, a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, az európai uniós, illetve nemzetközi forrásokból nyújtott támogatásokról, a nemzetközi szerződés kihirdetéséről, valamint a szervezet és intézmény alapításáról szóló jogszabályok tervezeteit.

Emellett folytatják a képviselők az egyes migrációs tárgyú törvények módosításának általános vitáját. A javaslat a harmadik országok illegálisan tartózkodó állampolgárainak visszatérésével kapcsolatban rögzít jogharmonizációs célú szabályokat. Múlt kedden Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára expozéjában azt mondta, Magyarországon 2011. május 20-ig vezetik be a biometrikus azonosító kártyát a harmadik országok állampolgárai tekintetében.

(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top