Close

„A teljes struktúrát átalakítottuk”

Meg kell szüntetni a város számára káros folyamatokat – jelentette ki Tarlós István szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten. A főpolgármester beszélt a BKV adósságállományának csökkentéséről, a felelősségre vonás szükségességéről és az Alstom-szerelvények ügyéről is.

A teljes városüzemeltetési struktúrát átalakítottuk, megalakítottuk a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-t (BVK) és a Budapest Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK). Létrehoztuk a két felügyelő zrt. felügyelőbizottságát és igazgatótanácsát – jelentette ki Tarlós István szerdai sajtótájékoztatóján. Kinyitottuk az ellenzék előtt is a felügyelet lehetőségét – tette hozzá. A főpolgármester felhívta a figyelmet, húsz éve nem volt példa arra, hogy a felügyelőbizottságokban biztosítva legyen az ellenzéki dominancia.

Egyszemélyi felelősség

Ellentétben egyes sajtóorgánumok kommentárjaival, nem leszámolásról van szó; meg kell nézni, hogy mi történt az utóbbi négy évben, és mi derült ki az elmúlt másfél évben – hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette: meg kell szüntetni a város számára káros folyamatokat, a vezetéstől mindenki azt várja, hogy változtasson, vonja le a konzekvenciákat. Tarlós István elmondta, hogy György Istvánnal és Kósa Lajossal kezdeményezni fogják az önkormányzati és közbeszerzési törvények módosítását. Meg kell teremteni a pályázati kiírásoknál is az egyszemélyi felelősséget – jelentette ki.

A BKV átalakításával kapcsolatban kifejtette, hogy Fellegi Tamással, a nemzeti fejlesztési miniszterrel és Orbán Viktorral egyeztet a témában. A felmerülő négy alternatíva közül azt a megoldást tartaná a legüdvösebbnek, ha az állam és a főváros közösen működtetné a BKK-t.

A főpolgármester úgy látja, hogy csak együttes erővel lehet felszámolni a BKV hatalmas adósságállományát. Tarlós megjegyezte, hogy véleménye szerint külön kell választani az autóbusz-ágazatot és a kötöttpályás közlekedést. Ezt azzal indokolta, hogy így az elhasználódott buszpark felújítása kevesebb terhet jelentene a cég számára.

Szükséges a leltár elkészítése és a felelősségre vonás

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy elvárás az új cégvezetők felé a leltár elkészítése és a felelősségre vonás. Ugyanakkor kifejtette, hogy az ügyek feldolgozása a fővárosban másfél éve megkezdődött. A polgármester kijelentette: nem célja, hogy a budapestiek hibás reflexek alapján megutálják saját városukat. Nem tartom valószínűnek, hogy túl sok ilyen ügy lesz a jövőben – mondta a városvezető.

Kocsis István személyével kapcsolatban kifejtette, hogy nem az ő vezetése alatt történtek a botrányos ügyletek, hasznos feltáró munkájával jelentősen hozzájárul a cég rendbetételéhez. A négyes metróval kapcsolatban Tarlós elmondta: elképesztő helyzet alakult ki az Alstom-szerelvények ügyében, mivel azok sem a magyar, sem az EU-s szabványoknak nem felelnek meg. Hozzátette: az előző városvezetés nem hajtotta végre a vonatkozó közgyűlési határozatot, tehát ez az ügy sem Kocsis hibája. Az Alstom-szerelvényekkel kapcsolatban a főpolgármester megjegyezte, hogy csütörtökön ülnek a tárgyalóasztalhoz.

A három vegyes tulajdonú céggel (Fővárosi Gázművek Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.) kapcsolatban kifejtette: azok privatizációs szerződéseit a közeljövőben felül fogják vizsgálni. A BKK új vezetőjének személyét firtató kérdésre Tarlós leszögezte: Vitézy Dávid szakmailag rendkívül felkészült fiatal, az elmúlt időszakban végzett oknyomozó tevékenysége miatt kiváló ismerője a területnek.

 

(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top