Close

Gyüre Csaba: Lázár János törvényjavaslata…

Ma délelőtt Gyüre Csaba a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján a kormánypártnak a jogállamiságot aláásó törvényjavaslatával kapcsolatban ismertette pártja véleményét.

A képviselő szerint Lázár János törvényjavaslata az Alkotmánybíróság jogkörének csökkentésével a jogállamiság falán üt rést .A Jobbik cinikusnak tartja azt az indoklást a kormány részéről, hogy a jogállamiság megszilárdulásával nincs szükség az Alkotmánybíróság eddigi széles jogkörére. A Jobbik ezzel ellentétben tágítani akarja az Alkotmánybíróság lehetőségeit. Törvény javaslatukban szerepel, hogy a testület eljárásának idejét 180 napban maximálja, a hozzájuk benyújtott ügyekben.

Gyüre Csaba kitért egy másik anomáliára, miszerint az ügyészségi törvény tervezett módosítása lehetővé teszi, hogy büntetett előéletűek is lehetnek ügyészek.

A kormánypárt 9 évre hosszabbítaná meg a Legfőbb Ügyész mandátumát. A Jobbik szerint a hivatali idő meghosszabbítása egybeesik az 5 éves büntetőjogi elévülési idővel. Ez lehetőséget adna arra, hogy a kellemetlen ügyekben ne történjen retorzió. Az előző kormány korábbi döntése miatt büntetett előéletűek is lehetnek ügyészi beosztásban. Úgy látszik, hogy a Fidesz tovább akarja vinni ezt a rossz gyakorlatot.

Hogy a Jobbik csatlakozik-e a többi ellenzéki párt kezdeményezéséhez, hogy a jogállam védelmének ügyében közösen fordulnak a köztársasági elnökhöz, a képviselő azt válaszolta, hogy erről a holnapi frakcióülésen fog döntés születni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Jobbik demonstrálna-e közösen Gyurcsány Ferenccel a jogállam megvédése érdekében, Gyüre Csaba annyit mondott: az utcai politizálás nem áll távol pártjától, de a volt miniszterelnökkel semmiképpen nem kívánnak együtt fellépni.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik fogja-e nevesíteni azokat az ügyészeket, akik büntetett előélettel töltenek be hivatalt a képviselő azt felelte, hogy már elkezdtek vizsgálódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top