Close

November végén választhatják meg a legfőbb ügyészt

Az Országgyűlésnek legkésőbb november végén meg kellene választania a legfőbb ügyészt – jelentette ki hétfőn Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, az államfővel folytatott hétfői egyeztetés után.

Lázár János – aki Rogán Antal fideszes képviselővel együtt érkezett az egyeztetésre – a találkozó után elmondta, Schmitt Pál minden parlamenti párt véleményét kikéri a legfőbb ügyész jelölése előtt, akinek személyéről egy újabb alkalommal konzultálnak majd.

Hozzátette: a Fidesz frakcióvezetőjeként azt jelezte a köztársasági elnöknek, hogy legkésőbb november végén meg kellene választania az Országgyűlésnek a legfőbb ügyészt. Lázár János elmondta azt is, a köztársasági elnök az alkotmányozás folyamatáról kért soron kívüli tájékoztatást, mert, mint jelezte, szeretne konkrét kezdeményezéssel élni.

Tartható a költségvetési hiánycél

Rogán Antal újságíróknak arról számolt be, az egyeztetésen tájékoztatta az államfőt, hogy az első és a második akcióterv intézkedéseinek köszönhetően az idei költségvetésben tartani lehet a 3,8 százalékos hiánycélt.

Kijelentette: a jövő évben is tartható lesz a három százalék alatti költségvetési hiánycél, ami azt jelenti, hogy Magyarország pénzügyi és gazdasági stabilitása garantált.

Rogán Antal a 98 százalékos különadóval kapcsolatban azt mondta, reméli, hogy az intézkedések hatályban tudnak maradni.

Kiemelte: olyan adórendszer áll fel jövőre, amely az elmúlt húsz év legnagyobb adócsökkentését foglalja magában.

Közös javaslatot tesz a frakciószövetség

Lázár János és Rogán Antal után Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője érkezett az államfőhöz egyeztetésre.

Mint elmondta: a legfőbb ügyész személyére a frakciószövetség közösen tesz majd javaslatot, a KDNP-nek nem lesz önálló jelöltje.

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy decemberben jár le a jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma, a törvény azonban nem kötelezi a parlamentet arra, hogy bizonyos időn belül jelölje meg az utódot. Még folynak az egyeztetések, vannak jelöltek – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az egyeztetésen Polt Péter volt legfőbb ügyész és Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettesének neve elhangzott-e, azt válaszolta: mint lehetőség, természetesen felmerült a két név, de még sem az államfő, sem a frakciószövetség nem nevezte meg a lehetséges jelöltet.

Harrach Péter elmondta azt is: az államfővel sok kérdésben egyetértettek. Hozzátette, pártja számára fontos az alkotmányban is és a költségvetési törvényben is megjeleníteni a családok érdekeit.

Az alkotmányban érdemes biztosítani a nemzet egységét, melynek egyik sajátos módja a szavazati jog megadása a határon túl élő magyaroknak – jelentette ki. A KDNP számára fontos kérdés a vasárnapi munkaszüneti nap biztosítása is, ami az egyeztetésen szintén szóba került – mondta.

Az államfő három témát jelölt meg a meghívóban, amelyet a frakcióvezetőknek küldött: az alkotmánnyal, a jövő évi költségvetéssel és az ügyészséggel kapcsolatos kérdéseket.

Schmitt Pált június 29-én választotta köztársasági elnökké az Országgyűlés. Megválasztásakor egyebek mellett azt mondta: csapatembernek tartja magát, ezért fontos neki, hogy szót értsen a miniszterelnökkel, az összes közjogi méltósággal, a kormánytagokkal, a parlamenti pártokkal, a történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel.

Kijelentette, a köztársasági elnököt a független közjogi tisztségekre való jelöléskor a kollektív bölcsesség, vagyis a parlamenti pártokkal való előzetes egyeztetés segítheti.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top