Close

A túlélés építészete: Yona Friedman nyomán

Yona Friedman kétségtelenül a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású építészeti gondolkodója. A “Mobil építészet kutatócsoportjának” megalapításától kezdve az űrvároson keresztül a sanghaji hidakig, Friedman életművében számos olyan forma és gondolat szerepel, amelyek évtizedeken keresztül megtermékenyítően hatottak az építészeti diskurzusokra, építészek és képzőművészek generációit inspirálva. A hangsúly, amit Friedman az infrastruktúrákra és az alulról szerveződő tervezés jelentőségére fektetett, bizonyos értelemben ma is ugyanolyan releváns és előremutató, mint az 1960-as és 1970-es években volt: Friedman elméletei egy gyorsan változó társadalom igényeit tükrözik és válaszokat kínálnak a megnövekedett mobilitás kihívásaira.

Az elmúlt években Yona Friedman munkássága újra az érdeklődés előterébe került: rajzai, makettjei, szövegei, képregényei és más dokumentumai a legnagyobb presztízsű művészeti múzeumokban és galériákban voltak kiállítva, és a legfontosabb művészeti gyűjtemények részét képezik. Mindazonáltal, némileg megtévesztő Yona Friedman jelentőségét kizárólag a különböző művészeti kontextusokban bemutatott eredeti műalkotásokban látni. Friedman munkája vélhetően jócskán redukálódik az életmű esztétizálása által, ha ez utóbbi megfosztja az életművet társadalmi és politikai relevanciájától. Friedman egyike azon ritka építészeknek, akik olyan építészeti alapelveket dolgoztak ki, amelyek sikeresen kötötték össze mobilitás és flexibilitás formai újításokban materializálódó utópikus koncepcióit a szükség és a vészhelyzet építészetének radikális pragmatizmusával. A magyar származású építész munkájának fontos, ha nem központi eleme a szegénység filozófiája, és a túlélés építészetének koncepciója, amelyek jelentősége többek között a különböző nemzetközi segélyprogramokban, fejlesztési irányvonalakban, és a konkrét építészeti gyakorlatban érhető tetten.

A konferencia ambíciója, hogy áttekintse Friedman művészetre, építészetre, urbanisztikára, szociális munka és technológiára vonatkozó koncepcióit, és hogy megvizsgálja e koncepciók mai helyekre és helyzetekre való alkalmazhatóságát, különösen a jelenlegi gazdasági válság tükrében. A konferencia előadásai újrapozícionálják Friedman munkáját, felelevenítve és a kortárs építészetre és művészetre gyakorolt hatásaiban elemezve az építész gondolatait a mobilitásról, a városi infrastruktúráról és a közösségi részvételről, miközben hangsúlyt fektetnek e munka művészeti-esztétikai kontextusban való bemutatásának dilemmájára is.
A szimpózium partnerei a Trafó – Kortárs Művészetek Háza, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Budapesti Francia Intézet. Az esemény a Trafó – Kortárs Művészetek Háza és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kiállítási projektjéhez kapcsolódik.

A túlélés építészete: Yona Friedman nyomán
Szimpózium – előzetes program
Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Budapest
Kedd, 2010. Október 26.

0. Yona Friedman a magyarországi kontextusban: művészet, építészet, gondolkodás
9.30. Erőss Nikolett (Trafó) és Polyák Levente (KÉK)

Reggeli szekció: relevanciák

1. Yona Friedman vonzereje – ma és tegnap
10.00 Dominique Rouillard (Université Malaquais, LIAT, Paris)
2. A mobil építészet: A GEAM-tól a kortárs projektekig
10.30 Cornelia Escher (Freie Universitat, Berlin)
3. Informális építészet és a túlélés infrastruktúrája
11.00 Pelin Tan (Technical University, Istanbul)
4. Részvétel és “do-it-yourself urbanizmus”
11.30 Joseph Grima (Domus, Milano)

12.00-14h ebédszünet

Délutáni szekció: kontextusok

5. Minden utópia megvalósítható
14.00 Manuel Orazi (School of Architecture Ascoli Piceno, UNICAM)
6. Burjánzó urbanizmus
14.30 Mark Shepard (University of Buffalo, Architectural League)
7. A túlélés építészete: válsághelyzetek és humanitárius válaszok
15.00 Patrick Coulombel (Architectes de l’urgence, Paris)

15.30-16.00 kávészünet

8-9. Kortárs építészeti gyakorlatok
16.00 Collectif Exyzt (Paris)
17.00 Raumlabor (Berlin)

18.00 Kerekasztal-beszélgetés

Kapcsolat: Levente Polyak
levente.polyak@kek.org.hu
+36304359002
+33616506975

További információ: http://kek.org.hu/yona/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top