Close

„Olyan értékeink vannak, amelyekre büszkék lehetünk”

A 2006-os választáson tizenkét éves liberális uralmat sikerült megtörni. Azóta a helyi vezetés elkötelezett feladatának tekinti a városfejlesztés mellett a beruházások növelését, az infrastruktúra fejlesztését, az idegenforgalom fellendítését és a hagyományok megőrzését. A város jövőbeni terveiről Vantara Gyula polgármestert kérdeztük.
A békéscsabai fejlesztési program mely részeit emelné ki?

A következő négy évben nagy jelentőséget tulajdonítunk az uniós forrásokat bevonó fejlesztéseknek. Fontosnak tartjuk, hogy a beruházások megfelelő időtávon belül megtérüljenek. Azokat a fejlesztéseinket is kiemelten kezeljük, amelyek a város gazdasági versenyképességét erősítik és munkahelyeket teremtenek. A képviselő-testület döntése értelmében városi rehabilitációs programunkat három ütemben valósítjuk meg. Két ütemben funkcióbővítés zajlik, a harmadikban szociális városrehabilitáció. A terveket már benyújtottuk, várhatóan jövő év márciusában kezdődhetnek meg a kivitelezési munkák. Közbeszerzési pályázataink között kiemelt helyen szerepelnek a parkgondozással, a közlekedési hálózat fejlesztésével, a köztisztasági feladatok ellátásával kapcsolatos tenderek. Komoly figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. Zöld programjaink a környezettudatos életmódra hívják fel a figyelmet. Ilyen volt például a nemrég megrendezett Őszi Városi Nagytakarítás elnevezésű akció is.

A most bővülő ipartelep a munkahelyteremtés mellett milyen további előnyöket adhat a városnak?

Békéscsaba európai uniós forrás bevonásával, 600 millió forintos beruházással 3000 négyzetméteres ipari csarnokot épít, melynek kivitelezése folyamatban van, átadására 2011 szeptemberében kerül sor. A munkálatok jól haladnak, jövő tavasszal fejeződik be a terület infrastruktúra fejlesztése. Természetesen a konkrét munkahelyteremtés mellett az is célja a beruházásnak, hogy a korábbi kormányok idején leépült élelmiszeripari ágazat ismét erőre kaphasson városunkban. Ezzel a térségben élő és gazdálkodó mezőgazdasági termelők, a kis- és középvállalkozók beszállítói piachoz jutását segíthetnénk, sok ezer család számára megélhetést biztosítva. Mindezzel azt is bizonyítanánk: városunk vonzó környezetet kínál a hazai és külföldi befektetőknek. Már most sokan érdeklődnek telephely iránt bérlési, illetve vásárlási szándékkal. A jelentkezők között volt nyomdászati, élelmiszeripari, gépipari és műszaki cég is.

Sokan várnak a 44-es főútra. Mikorra várható a végleges nyomvonal kijelölése?

Mint ismeretes, 2002-ben Medgyessy Péter akkori szocialista miniszterelnök-jelölt a békéscsabai kampány rendezvényén nagyszámú hallgatóság előtt ígérte meg, hogy Békéscsabát 2006-ra eléri az M44-es főút. A szocialista kormányok az elmúlt nyolc évben ennek megvalósításáért semmit nem tettek. A polgári kormány megalakulását követően Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a sztráda megépítése még ebben a kormányzati ciklusban megvalósul. Ennek ismeretében reményeink szerint hamarosan megindulnak a konkrét kivitelezési munkák. Bár a végleges nyomvonal még nem tisztázott, a 44-es főút mindenképpen hiánypótló útvonalnak tekinthető idegenforgalmi és szállítmányozási szempontból is, hiszen a tervek szerint Kecskemét és Békéscsaba között épülne ki, s a román határ felé folytatódna.

Városuk komoly szerepet vállalt az iszapkárosultak megsegítésében. Hogyan segítettek a rászorulókon?

Fontosnak tartottuk, hogy az összefogás jegyében segítsünk a bajbajutottakon. Úgy éreztük, ez minden magyar számára elemi kötelesség. A békéscsabai közgyűlés október 14-én egymillió forintos támogatást szavazott meg az ipari katasztrófa sújtotta települések számára, melyet négy nappal később a kármentő alapon keresztül el is juttattunk a károsultaknak. Ezen túlmenően városunk polgárai természetbeni adománygyűjtést is kezdeményeztek, ennek keretében több mint öt tonna élelmiszert, tisztítószereket adományoztunk. Csatlakoztunk a Magyar Televízió pénzgyűjtő akciójához is, a polgárok a városháza kapujában felállított urnába dobták pénzadományaikat. Ezzel a módszerrel összesen százötvenötezer forintot sikerült összegyűjtenünk.

Milyen programokkal kívánják a városba csalogatni a hazai és a külföldi közönséget?

Hazai és nemzetközi viszonylatban is elismertek gasztronómiai rendezvényeink: a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, valamint a Csabai Kolbászfesztivál. Fontos törekvésünk, hogy ezek a népszerű rendezvények tovább fejlődhessenek, és a jövőben még több látogatót vonzzanak. Kulturális vonalon szintén kedvelt a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál közel egy hónapos rendezvénysorozata, a Városházi Esték, valamint az Őszi Művészeti Hetek programjai. A városunkba látogatók egyszerre érdeklődnek Munkácsy Mihály művészete és a helyi kulinária iránt, melynek része a csabai kolbász és a világon a legkorábban beérő szőlőfajta, a Csabagyöngye, illetve az ebből készült, Európában elsőként piacra kerülő újbor. Olyan értékeink vannak, amelyekre büszkék lehetünk, ezeket szeretnénk minél szélesebb körben, Magyarország és a világ többi részén is ismertté és kedveltté tenni.

Forrás: fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top