Close

Orbán: A minimálbér emelésével jobban járnak

Az állam többé nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztárakba – mondta az RTL Híradónak adott exkluzív interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint azonban a választás lehetősége megmarad, de csak azoknak garantálják, hogy nem éri őket veszteség, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. A miniszterelnök azt mondta, dolgoznak azon, hogy az állami rendszerben is név szerint, külön számlákon tartsák nyilván a befizetéseket.

„Mi ki akarjuk nyitni a visszalépés lehetőségét minél hamarabb, azt szeretnénk, hogy a visszalépés már ebben az évben megvalósuljon” – mondta a miniszterelnök a kereskedelmi televíziónak, amely három témában kérdezte őt: a magánnyugdíjpénztárak ügyéről, a válságadóról és a személyi jövedelemadó új rendszeréről. A hírműsor közlése szerint a magánnyugdíjpénztárakba utalt járulék felfüggesztéséről Orbán Viktor azt mondta, azoknak garantálják a kieső pénzt, akik visszalépnek az állami rendszerbe. Akik maradnak „a mostani nyugdíjtőzsdés rendszerben”, azok természetesen azzal, amit oda bevittek, saját belátásuk szerint rendelkeznek. „Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor múlt szerdán egy budapesti rendezvényen jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását. Mint a keddi hírműsorban a válságadóról elhangzott, a miniszterelnök szerint azt nem terhelik majd át a fogyasztókra az érintett cégek, ugyanis akkor vásárlókat vesztenének. Azt mondta, a rendszerbe több biztosítékot is beépítettek.

„Ha a versenyt kijátszva akar valaki átterhelni a fogyasztókra költségeket, akkor a versenyhivatalnak a dolga, hogy föllépjen, és a fogyasztóvédelemmel is konzultáltunk, hogy erőteljesebben figyeljen a piaci változásokra és a fogyasztók érdekére” – hangsúlyozta a miniszterelnök. A személyi jövedelemadó rendszerével kapcsolatban az RTL Klub közölte: a kormányfő szerint azok sem járnak rosszabbul, akik keveset keresnek, ezt a minimálbér megemelésével biztosítanák, de a kormány a családi pótlék rendszerét is átalakítaná.

„Gondolkodunk azon, hogy akik nagyon nagy jövedelemre tesznek szert, azok számára járjon-e vagy sem a családi pótlék. Ez egy régi vita Magyarországon” – mondta Orbán Viktor. A hírműsor közlése szerint erről egy javaslat már a kormány előtt van, de még nem döntöttek, a végső szót pedig a parlament mondja majd ki.

(rtlklub.hu, MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top