Close

Rudolf Hess tízparancsolata

Komédium Színház – október 25. (hétfő), 19:00

Alina Nelega:Rudolf Hess tízparancsolata
Fordította: Anamaria Pop
Aradi Kamaraszínház-Szegedi Hetek Csoport

A Rudolf Hess tízparancsolata című produkciót, amelyet több mint harminc alkalommal, Magyarország és Románia legjelentősebb színházaiban és fesztiváljain játszott az Aradi Kamaraszínház, a transindex.ro hírportál a 2008-as év legjelentősebb előadásának választotta, a Thealter Internatinal Fesztiválon pedig, szintén 2008-ban, elnyerte a legjobb előadásnak járó címet. 2009-ben a toptipp.hu magyarországi kulturális portál az év legjobb monodrámájának választotta.

„Darvas Iván: Popriscsin, Várnai Szilárd: Charlotte von Mahlsdorf, Bíró Kriszta: Sárbogárdi Jolán, Scherer Péter: Klamm tanár úr… A felejthetetlen EgySzálSzínész Remeklések közé, emblematikus felütésként sorolt be Harsányi Attila Rudolf Hess-e, amelyet mindenképpen láthatóvá kell tenni a budapesti közönség számára is! „ (toptipp.hu)

Alina Nelega drámája a nürnbergi perben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, zavaros elméjű vezetőt, Hitler helyettesét a náci eszme által űzött, Jézus- és hitvesztése miatt a führerbe kapaszkodó figurának mutatja: hol minden emberségét felemésztett, bűnét látni képtelen állatnak, hol félelemtől földig rogyó sérült léleknek. A címszerepet játszó Harsányi Attila nem kap jelenetről jelentre más maszk után. Rudolf Hessként él együtt a figurával, szenved, néz le ránk fensőbbségesen. Mint Hitler fröcsögi ránk a női nemet elutasító mondatait. Mint gyakorlott szofisztikus, szenvtelen arccal igazolja a rémtetteket. Nyersen marcangol szét húscafatokat, és saját keze is a húsdarálóban végzi. Ő a számító, „ínyenc” gyilkos, a gyerekkorától kezdve homoszexuális hajlamokat mutató kéjenc, aki fekete papi zubbonyában, magát tisztának s ártatlannak gondolva, öngyilkosságra készül…

 

 

A budapesti vendégjáték támogatója a Budapesti Román Kulturális Intézet.

Rudolf Hess: Harsányi Attila
Díszlet-jelmez: Tapasztó Ernő-Harsányi Attila
Ügyelő: Gheorghe Mureşan
Fény, hang: Cornel Dume, Ioan Horga
Rendezőasszisztens: Fekete Réka

RENDEZŐ: TAPASZTÓ ERNŐ

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top