Close

Óvjuk gyermekeink fogait!

Sokunk kellemetlen gyerekkori emlékei közé tartozik a fúrással járó fogorvosi beavatkozások elszenvedése. Csemetéink kedvezőbb helyzetben vannak: a fogfúrás ma már megelõzhető a tej- és maradó fogakat egyaránt védő barázdazárás segítségével. 
A leggyakoribb, és a fogat leghamarabb tönkretevő romlás a rágófelszíni barázdaszuvasodás. Ennek oka, hogy az őrlőfogak felszínét zegzugos barázdarendszer tagolja. A barázdák változó mélységûek és keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi, így a barázdák nem tarthatók tisztán. Felgyülemlenek bennük a baktériumok és az ételmaradék, ami alattomosan károsítja a fogat, ezzel szemben a barázdazárt felületek simák, és könnyen tisztíthatók. 

 
Közel száz százalékos védelem
A barázdazárás egyszerű, fájdalommentes és költségkímélő eljárás, amely önmagában is több mint kilencven százalékos védettséget nyújt. A maradó és a tejfogak szuvasodása egyaránt megelőzhető ezzel a módszerrel, ami az ép barázdák speciális tömőanyaggal történő lezárását jelenti. A barázdazáró egy vékony, folyékony tömőanyagréteg, amely az őrlőfogak rágófelszínén megakadályozza az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, ezáltal nyújtva védelmet a fogszuvasodás ellen.
 
Fájdalommentes és hatékony
A fogorvos a fogat alaposan megtisztítja, és ózonnal elpusztítja a mélyben megbújó baktériumflórát, majd szárítja a fogfelületet. Ezután ecsettel felviszi rá a folyékony barázdazáró anyagot, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát. Következõ lépésként a felhelyezett anyagot speciális, kék fénnyel megkeményíti. Végül ellenõrzi, hogy a barázdazárás nem akadályozza-e a fogsor záródását, majd polírozza a felvitt anyagot, hogy az könnyedén tisztítható legyen.
A folyamat foganként öt-tíz percet vesz igénybe, így az összes fog kezelhető néhány alkalommal. A barázdazárás három-négy évig garantálja a kezelt fogak épségét, ha a szájhigiénia megfelelõ, de javasolt félévenként ellenőriztetni, mint ahogy a többi fogat is. 
 
Az idő foga
Idővel a barázdazárást meg kell újítani. A kész barázdazáró anyag folyamatosan fluort bocsát ki, amely erősíti a fogat. Ráadásul a baktériumok sem tudnak szaporodni bizonyos koncentrációjú fluoros környezetben, ezért a tömésen és annak a közvetlen közelében sem.
A maradó fogakon célszerû az áttörést követõ hat hónapon belül elvégezni a barázdazárást. Hat és tizennyolc éves kor között mindenképpen érdemes alkalmazni ezt a védelmet, de természetesen felnõtteknél is hatásos a beavatkozás. 
 
Miért jó a barázdazárás?
Védelmet nyújt az őrlőfogak rágófelszíni szuvasodása ellen.• Elkerülhető a fúrással járó foganyag-veszteség.• Fájdalommentes és gyors, nem hagy rossz emléket. • Nincs mellékhatása. • A tejfogazat épen tartásával a maradó fogazat veszélyeztetettsége is csökken. • Költségmegtakarítás érhető el vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top