Close

Az NGYSZ alapító tagja és a Magyar Egyesület elnöke is Erdélybe látogatott

Lévai Anikó 2010. október 10-12-én csatlakozott az önkéntes orvos – csoporthoz. Dr. Edvi Péterrel, a Gyermekmentő Szolgálat elnökével többek között Csíkszentdomokosra és Csíkszentmártonra látogatott. Október 14-16-án Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, a Magyar Parlament elnöke is ellátogatott Székelyföldre, ahol többek között meglátogatta a mozgó fogorvosi rendelőt. 

Az Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító tagja, Lévai Anikó 2010. október 10-12 között csatlakozott az önkéntes orvos – csoporthoz, akikkel ellátogatott Háromkútra, majd dr. Edvi Péterrel, a Gyermekmentő Szolgálat elnökével Csíkszentdomokosra, ahol megtekintették a mozgó fogászati rendelő munkáját. A Gyermekmentő Szolgálat fogászati buszában a Szegedi Tudományegyetem fogorvosi karának két professzora végzi a szűrést, illetve még négy fogorvosi karon dolgozó önkéntes fogorvos. Délután Lévai Anikó és Dr. Edvi Péter ellátogatott Csíkszentmártonba, a Korai Fejlesztő Központba, ahol a fizikailag vagy értelmileg sérült gyermekek fejlesztésével foglalkoznak. A Központ több száz rászoruló gyermeknek tud segíteni, így nagy szüksége van rá, de egész Románia területén csak három ilyen intézmény van. Az Intézet működését nemcsak segítik és támogatják a magyarországi és németországi tagok, hanem továbbképzéseket is tartanak az ott dolgozó szakemberek számára. Lévai Anikó az esti órákban tért vissza Magyarországra, előtte még könyv – és fejlesztőjáték adományt osztott szét iskolákban, gyermekintézményekben. 
 

 

Október közepén a Magyar Parlament válogatottja Székelyföldre utazott, hogy a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatai barátságos futballmeccset játsszanak október 15-én Csíkszentdomokoson. A mérkőzéssorozat 10 évvel ezelőtt kezdődött azzal a céllal, hogy a magyarországi és a székelyföldi politikusok segítsék a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját. A képviselők többsége a Gyermekmentő Szolgálat tagja és aktívan részt vesznek a Szolgálat munkájában. 
Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke, a Magyar Parlament elnöke 2010. október 14-16. között Székelyföldre látogatott, és csatlakozott a Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjához. Meglátogatta az iskolákban végzett orr – fül – gégészeti szűrővizsgálatokat, ahol az orvosok elmondták, hogy sokan későn jutnak el a szűrővizsgálatra, így sokszor hallási és látási problémáik miatt az iskolában lemaradnak a tanulásban, majd a mozgó fogászati rendelő munkáját tekintette meg. Az önkéntes fogorvosok elmondták, hogy körülbelül 500 általuk megvizsgált gyerek 94% -ának volt rossz, szúvas foga. Ezenkívül, fontosnak tartják a felvilágosító munkát is, hogy a szülők és a pedagógusok fordítsanak több figyelmet a felvilágosításra és a megelőzésre.
Péntek este az orvos – csoport értékelő megbeszélésén Dr. Edvi Péter, a Gyermekmentő Szolgálat elnöke és Kövér László is részt vett. Az orvosok elmondták, hogy 5132 vizsgálatot végeztek, 458 kezelést, és 2 műtétet bonyolítottak le, 34 gyerek került arra a listára, akiket különböző műtétek elvégzése céljából Magyarországra kell hozni. 
 
A fotót készítette: Kende Luca
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top