Close

Tippek télre

1. Erõsebb és intenzívebb lesz a gyümölcstea íze, ha leforrázás elõtt kávédarálóban összeaprítjuk a gyümölcsöket. 
2. Rendszeresen ellenõrizzük a házban teleltetett növények gumóit, mert a rothadó darabokról átterjed a fertõzés az egészségesekre is.
3. A függõlegesen csíkozott fal magasabbnak, a keresztben csíkozott szélesebbnek láttatja a szobát a valóságos méreténél.
4.Ha a gyertyát hosszabb ideig száraz helyen tároljuk, vagy használat elõtt néhány órára a mélyhûtõbe tesszük, lassabban és egyenletesebben ég. Úgy is tovább ég, ha a szárát bekenjük lenolajjal. Nem csöpög, ha legalább két órára hideg sós vízben áztatjuk, majd szárazra töröljük.

5. Lakásunk sötét sarkába, pl. a folyosó végére helyezzünk el nagyméretû tükröt, hogy visszaverje a távolabbi, világosabb helyiségek képét, s így ez a terület is kivilágosodjon.
6. Könnyedén kelthetjük tej- vagy homoküveg hatását, ha fehér színû üvegmaró spray-vel lefújjuk az átlátszó felületet.
7. Ha víz helyett tejjel keverjük a porcukrot, hófehér mázat kapunk. Hogy a cukormáz tényleg fehér legyen, az átszitált porcukrot tojásfehérjével keverjük ki.
8. Nagy területû szobákban inkább lefelé, míg kis helyiségekben felfelé irányuló fényforrásokat használjuk.
9. A fali lámpatesteket legalább 2 méter magasságba szereljük fel, hogy minél kevésbé kápráztassák a szemet.
10. A fém gyertyatartóról úgy tüntethetjük el a viaszfoltokat, ha rövid ideig 100 oC fokos sütõbe tesszük, a leolvadó viaszt sütõpapírral foghatjuk föl.
11. Karácsonyi asztali dísznek hozhatunk a kertbõl magyalt, borostyánt, tûlevelûeket, csipkebogyót vagy ápolkát.
12. Soha ne öntsünk hideg vizet felforrósodott öntött vasedénybe, mert könnyen megrepedhet.
13. Öntöttvas edényünk nem rozsdásodik meg, ha minden mosogatás után alaposan megszárítjuk, a belsejét pedig bekenjük étolajjal.
14. Álmatlanság ellen lefekvés elõtt fürödjünk fenyõ tûlevelébõl készített fürdõvízben, vagy vegyünk forró lábfürdõt.
15. Hó- és sófoltokat úgy szedhetjük ki bõrcipõnkbõl, hogy azt tejbe áztatott ronggyal átdörzsöljük.
16. A kis belmagasságú teret jótékonyan növelik a mennyezetrõl földig érõ függönyök.
17. Ha túlmelegedett a sütõ, és fennáll sütemény leégésének veszélye, helyezzünk melléje egy hideg vízzel teli hõálló tálat, így a leégés esélye minimálisra csökken.
18. A szilveszteri petárdázás során ne engedjük kisállatainkat a kertbe vagy az utcára, maradjunk mellettük, mert ijedtükben akár életre szóló sérüléseket is szerezhetnek. Kapcsoljuk be a tévét vagy rádiót, ezek ismerõs hangja biztonságérzetet ad nekik.
19. A madarak hajnalban vagy alkonyatkor mennek leginkább a madáretetõkbe lakmározni. Ha van otthon macskánk, lehetõség szerint ne ezekben az idõszakokban engedjük ki, így kevesebb áldozatot szednek a madarak között.
20. Karácsonyfánk levele és színe is sokáig élénk marad, nem hullik le a levele, ha a fa végét glicerines vízbe állítjuk.
21. Ízes vaníliáscukrot készíthetünk magunk is, ha egy zárható edénybe a porcukor közé egy rúd vaníliát teszünk. A vaníliáscukrot csak a fõzés után adjuk az ételhez, így nem veszíti el jellegzetes illatát.
22. Ha az egymásba rakott üvegpoharakat nem tudjuk szétszedni, a legfelsõbe tegyünk hideg vizet, a legalsót pedig állítsuk meleg vízbe.
23. A tejszínhabot könnyebb felverni, ha elõtte lehûtjük, és a habja is keményebb és fényesebb lesz, ha a cukrot a már félig felvert habba tesszük bele.
24. Sima lesz és nem bõrösödik a puding teteje, ha megszórjuk egy kis porcukorral.
25. Édes italokat ne kínáljunk aperiitifként, mert elveszik az étvágyat, teltségérzetet keltenek. Erre a célra inkább a keserû likõrök, ürmösborok, vermuthok, pálinkák alkalmasak.
26. Halételekhez száraz fehérborok illenek, a fehér húsokhoz (szárnyas, borjú, sertés, bárány) testesebb félszáraz fehérborok, a vörös húsokhoz (marha, vad) vörösbor dukál. A desszertekhez édes italokat töltsünk. Tésztákhoz, süteményekhez fehérbort, fagylalt vagy parfé mellé édes vagy félédes pezsgõt adjunk. Sajtokhoz testesebb vörösbor, gyümölcsökhöz tokaji aszú vagy szamorodni passzol, míg kávé után likõrt, brandyt vagy konyakot szokás kínálni.
27. A hõsugárzó tisztításához használjunk porszívót, de nem szívatva, hanem fújatva belõle a levegõt.
28. Panírozott húsok vagy bundázott ételek készítésénél tegyünk néhány fogpiszkálót a zsíradékba, ez megakadályozza, hogy a leülepedett morzsa megégjen.
29. A kész töltött sült csirkét általában 20-25 percig pihentetjük, ezalatt a töltelék rendszerint „megköt” annyira, hogy a szeletelésnél nem esik szét.
30. A kacsa csak akkor sül ropogósra, ha tisztítás után alaposan megszárítjuk, majd a bõrét sütés elõtt egy órával jól bedörzsöljük sóval..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top