Close

Energiahatékony lakásszellőztetés

A minimális hőátbocsátási képességű falszerkezetek és nyílászárók amellett, hogy kedvezően alakítják fűtésszámláinkat, kedvezőtlenül befolyásolhatják lakóterünk komfortját. Az épületszerkezeti elemek fokozott légzárása megszünteti a természetes légcserét, ezáltal a lakásban termelődő pára és egyéb szennyező anyagok nem tudnak eltávozni a helyiségekből. A megoldás egy jól megválasztott szellőzési rendszer.
Az egészséges lakókörnyezetben a levegő páratartalma 40-60 százalék között van. A felesleges páramennyiség elviteléhez és a megfelelő frisslevegő utánpótláshoz legalább 0,25-0,3-szoros légcserére van szükség. A gyakori szellőztetés megoldást jelenthet, de ha kiengedjük a meleget az ablakon, akkor minek a vastag hőszigetelés, és a légtömör, jól szigetelt nyílászáró.

A legfontosabb elvárások
Egy korszerű szellőzési rendszerrel szemben támasztott legfontosabb kritérium az energiatakarékosság és a beruházás megtérülése. Természetesen szorosan követi ezeket a komfort, a megfelelő levegőmennyiség biztosítása, valamint a csendes üzemmód. Fontos szempont továbbá a kis karbantartási igény, illetve alacsony üzemeltetési költség, valamint az igény szerint változó légmennyiség biztosítása.
Hővisszanyerős szellőzési rendszer
Jó választás lehet például családi házba hővisszanyerős szellőzési rendszer telepítése, melynél a távozó levegő melegíti fel a beáramoltatott (téli) hideg levegőt. Ez esetben a hővisszanyerés hatásfoka eléri a 85-90 százalékot. Ebben a rendszerben megoldható a nyári üzemmódban a levegő talajhőcserélőn keresztüli előhűtése is, melynél talajba fektetett antibakteriális csővezetéken keresztül vezetjük a friss levegőt a hővisszanyerőhöz, így javítva a hatásfokot. További előnyként említhető a külső levegő szűrése is, mely teljesen pormentes, és igény szerint pollenmentes levegőt biztosít tulajdonosának.
A rendszer főleg új építésű családi házak esetén telepíthető könnyedén, ha már a tervezési szakaszban gondolunk a szellőzőgép, befúvó és elszívó anemosztátok, valamint a légcsatorna-hálózat elhelyezésére. A már meglévő épületek esetén is telepíthető, ekkor azonban jelentősebb átalakításra van szükség. A készülék legfőbb előnye az ellenőrzött módon való frisslevegő ellátás biztosítása jelenti.
Páraszabályozott rendszer
Családi házakba, lakásokba további lehetőség páraszabályozott rendszer kiépítése, mely az előbbinél jóval kedvezőbb beruházási költséggel bír. Fő jellemzője az igény szerinti, automatikusan a belső páraterhelésnek megfelelő légcsere biztosítása. Tudnunk kell, hogy a központi ventilátoros páraszabályozott rendszernél egy fordulatszám-szabályozott, alacsony energiaszükségletű központi ventilátor üzemel, a légbevezetés pedig az ablakokon elhelyezett, vagy fali páraszabályozott légbevezető elemeken keresztül történik.
A légbevezető és légelvezető elemek belső páratartalomra történő reagálása alapján a rendszer önmagát automatikusan szabályozza, így mindig az optimális páratartalom alakul ki az adott lakótérben, így elkerülhetőek a páralecsapódások, penészesedések, valamint biztosítható az optimális minőségű levegő.
A páraszabályozott szellőztetési rendszerrel lakásunk nem lesz alul- vagy túlszellőztetett. Mindig csak a megfelelő mennyiségű szennyezett, illetve párás levegőt távolítjuk el, így lesz rendszerünk energiatakarékos.
 
Folytatás az A MI OTTHONUNK magazinban. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top