Close

MKB Bank Ösztöndíj – átadás

2010. október 6-án adták át az MKB – Ösztöndíjakat, mely az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös támogatási programjának a központi eleme. Már tizenhárom éve segítik a szociálisan nehéz helyzetben lévő, ám tehetséges gyermekek és fiatalok tanulmányait. Az idei végzősök között egy táncművész és egy fizikus szerzett diplomát az MKB Bank Ösztöndíjprogramjának köszönhetően. Az MKB Bank és az NGYSZ az Ösztöndíjprogramon kívül még négy támogatási programot valósít meg közösen. 

2010. október 6-án adták át az MKB – Ösztöndíjakat az MKB Bank Székházában. Az MKB Bank a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal (NGYSZ) már tizenhárom éve segítik a szociálisan hátrányos helyzetű, ám tehetséges gyerekek tanulmányait. 
Az MKB Bank és az NGYSZ minden évben pályázatot hirdet azok között, akik már befejezték az általános iskola 1. és 2. osztályát, a tanulmányi átlaguk 4,5 fölötti és családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 46000 forintot havonta. A feltételek teljesítését minden évben ellenőrzik, és ha a diákok jól tanulnak, vagyis tanulmányi átlaguk nem esik 4,5 alá, egészen az egyetemig folyósítják az ösztöndíjat, ellenkező esetben viszont kiesnek a programból és pályázat útján a kiesők helyére újabb tehetséges gyerekek kerülnek. 
Az idei végzősök között egy táncművész és egy fizikus vehette át a díjat. 
Szász Krisztián fizikus diplomát szerzett az ELTE Természettudományi Karán.
 

 

Ösztöndíjban részesültek többek között az alábbi gyerekek Apró Melinda, Godri Máté, Lapelli Katinka, Dobján Krisztina, Dús Éva, Farkas Tamás, Gyurcsik Benjamin, Adovás Titanilla, Hargitai Áron Lázár, Imre Lea, Ibic Éva, Káplár Ágnes, Káplár István, Kerékgyártó Tímea; valamint Kovács Ágota, László Bálint, Miklósi Máté Benedek, Németh Tamás József, Vörös Nikolett Petra, Lantó Zsanett, Rozics Nóra, Sikora Viola, Szabó Eszter, Szántó Zita, Szegfű Anett, Szekeres Tamás Jenő, Szép Alexander, Szűcs Dorina Alexia, Kali Imre Bence, Tóth Norbert, Tóvízi Andrienn, Garga Éva, Varga L. Anna, Varga Lia és Veiszt Richard. 
 
 
Az MKB Bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységének középpontjában a gyerekek állnak. Fontosnak tartják, hogy a tehetséges diákok képesek legyen kibontakozni, hogy a tehetségük ne vesszen el. Ahogy Erdei Tamás, az MKB Bank elnök – vezérigazgatója hangsúlyozta, „a bank legfontosabb tevékenysége az értékteremtés, ami nem szorítkozhat a pénzügyekre. Szeretnénk segíteni abban, hogy az anyagi nehézségek minél kevésbé korlátozzák a tehetség érvényesülését”. Ezen kívül különböző támogatási programok keretében segítik a gyerekeket. A programok lebonyolításában, szervezésében és előkészítésében a bank a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot kérte fel. Az NGYSZ Magyar Egyesülete 1990-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy felkarolja a rászoruló, árván maradt, fizikailag és értelmileg sérült gyerekeket. 
Az NGYSZ kiemelten közhasznú szervezet politikai, nemzetségi és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül működik önkéntes alapon. Fő programjaik közé az egészségügyi, gyermekélelmezési, nevelőszülői, törvény – előkészítési, üdülési, képzési és továbbképzési programok tartoznak, valamint a segélyszállítmányozás, más szervezetekkel való együttműködés, rendezvények szervezése, információs és tájékoztatási programok, ezen kívül film, televízió és fotódokumentáció, valamint a Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény tartozik. 
 

 

Az MKB Bank és az NGYSZ öt támogatási programot valósít meg közösen. A már említett MKB – ösztöndíjjal a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekeket támogatják. Ez a program 1997-ben indult, kezdetben 20 gyerek kapott ösztöndíjat, ami évről évre bővült, jelenleg 100 diák részesül az ösztöndíjban, ami havonta 16000 forint. A tanév elején az ösztöndíjban részesültek oklevelet kapnak. Azok a diákok, akik a tavalyi tanévben nem érték el a 4,5-ös átlagot és figyelmeztetést is kaptak, kiestek a programból. A pályázati kiírásra megközelítőleg 140 érvényes pályázat érkezett az NGYSZ irodájába. Az új ösztöndíjasok kiválasztásában szerepet játszik a kiváló tanulmányi eredmény, a családi háttér, a hátrányos helyzet, a különféle versenyeken elért helyezések, valamint a különórák száma. 
Az MKB Bank az ösztöndíjasok utóéletével is foglalkozik, búcsúajándékot kapott öt pályakezdő diák, volt köztük fogorvos, vegyészmérnök, sportmenedzser és erdőmérnök. 2009-ben létrehozta a bank a Végzett Diákok Klubját azok részére, akik 12 évig kapták a támogatást, az idei ösztöndíjassal, így már14-re emelkedett ez a létszám. 
Az MKB egyszeri tanszertámogatásban azok részesülnek, akik jelentkeztek az ösztöndíj támogatásra, de a túljelentkezés miatt nem kaptak ösztöndíjat; a 250 legjobb pályázó egyszeri 16000 forintos tanszertámogatásban részesül. 
A Gyermekétkeztetési támogatást a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1990-ben kezdte el, ehhez csatlakozott 1997-ben az MKB Bank. Sokan élnek nehéz anyagi körülmények között, és sok gyerek van, aki uzsonna nélkül kénytelen iskolába menni. A támogatásra pályázhat minden Magyarországon élő gyermek, aki még nem töltötte be a 18. életévét, az őt képviselő szülő, valamint bölcsőde, óvoda, iskola. A kérelmek elbírálásánál javaslatot kérnek a gyermekintézménytől, a munkáltatótól jövedelemigazolást, és az odaítélt támogatást az NGYSZ az intézménynek utalja át. A rászorultság a fő szempont. 
Az MKB Bank a Gyermekmentő Szolgálat Egészségügyi Programján belül évek óta támogatja a beteg, fogyatékos, hátrányos helyzetű gyerekeket. 
Azért, hogy a nehéz helyzetben lévő gyerekeknek is emlékezetes és szép legyen a karácsonya az NGYSZ az MKB Karácsonyi Gyermekgálát szervezi meg 2010. december 19-én, immár 14. alkalommal, melyen a Diótörő című előadást nézhetik meg a gyerekek. Az MKB Bank az Operaházba hívja meg a vidéki és fővárosi gyerekeket, a megvendégelés mellett ajándékokat is kapnak. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top