Close

Mandur László: fekete hétfő a magyar médiában

Mandur László országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján beszámolt az október 11-i parlamenti napról, a megvitatott döntésekről és ezek lehetséges hatásairól.

A hétfői ülésen a médiatörvény elfogadása valamint a személyi kérdések rendezése után a korábbi egyértelmű Fidesz-törekvések megvalósultak. A média és a közmédia is teljes egészében a kormánypárt saját hatáskörébe került – mondta a szocialista politikus. Ez a fajta irányítás a pártállami múltat idézi, ugyanis csak akkor létezhetett ilyen központosított vezetés.

A személyi kérdések döntési folyamatába olyan módon avatkozott be a kormány, hogy a kétharmad birtokában semmilyen beleszólási lehetősége nem volt az ellenzéknek. Így végbement a közmédia „gyarmatosítása”.

Bár a Fidesz valószínűleg a saját embereit ülteti a közmédiumok élére, annyira nem bízik bennük sem, hogy teljesen megvonják a köztévék és rádiók önállóságát. A média átvétele gazdasági szempontból is megtörtént. Nem csupán a jelmezparkot veszik át a cégektől, hanem archívumaikat és teljes gazdasági irányításukat. Gyakorlatilag megszűnnek részvénytársaságként működni a közmédiumok – véli Mandur László.

Ezek a változtatások egyértelműen egybevágnak a Fidesz-KDNP általános politikájával, irányaival és elveivel. Elfogadhatatlan, hogy saját embereiket 9 évre bebetonozzák pozíciókba, így később is lehetetlenné téve leváltásukat kétharmad hiányában. A demokrácia intézményes garanciái mind megszűntek vagy megszűnnek a médiában és a közélet egyéb területein is – mondta a Kulturális és sajtóbizottság tagja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top